NZG Zorgnieuws

Normal_ic__zorg

Nivel: richtlijnen nodig voor aanpak disfunctionerende collega’s


Ongeveer een derde van de verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners hebben behoefte aan richtlijnen die beschrijven wat ze moeten doen als ze vermoeden dat een collega disfunctioneert en daarmee de veiligheid van cliënten in gevaar brengt. Dat stelt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

Melkpoedermachine om moeders aan babyvoeding te helpen


Nutricia heeft in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne de eerste melkpoedermachine van Nederland neergezet. Moeders die geen melkpoeder meer in de winkel kunnen krijgen, kunnen via de machine genoeg poeder voor een week afhalen. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_fysio_fysiotheraphie_fysiotherapeut_therapeut

Fysiotherapeuten adviseren consument over zorgverzekering 2015


Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is dinsdag gestart met een campagne om consumenten te informeren over fysiotherapie en de aanvullende polissen van zorgverzekeraars. De brancheorganisatie voor fysiotherapeuten heeft een analyse gemaakt van de grote verschillen tussen verzekeraars en polissen, zo meldt het KNFG.

Logo_logo_download__3_

Interactieve film gaat cyberpesten tegen


De interactieve film tegen cyberpesten 'It's up to you' is als lespakket in te zetten om het digitaal pesten op middelbare scholen tegen te gaan. De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut heeft de film erkend als goed onderbouwd. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Normal_baby_food_thumb

'Vrolijke baby herinnert meer'


De kans dat een vijf maanden oude baby zich iets herinnert van de vorige dag is groter als er sprake was van vrolijkheid. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Brigham Young University. Positieve affectie maakt de baby oplettender en opgewondener. Dit meldt Scientias.

Normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Unie KBO wil vakantiecheque voor mantelzorgers


Seniorenorganisatie Unie KBO wil dat mantelzorgers vakantie kunnen nemen om overbelasting te voorkomen. Om dit mogelijk te maken stelt de organisatie voor dat gemeenten elk jaar een 'vakantiecheque' van 200 euro verstrekken aan mantelzorgers die intensieve en langdurige zorg verlenen. Dat meldt Unie KBO.

Normal_vlag_eu_flag_europese_unie

Brussel maant Nederland over gezondheidszorg


(Novum) - Brussel wil dat Nederland vaart maakt met het recht van een patiënt om in een ander EU-land gezondheidszorg te kunnen kiezen. Volgens de Europese Commissie voldoet de Nederlandse wetgeving nog steeds niet volledig aan de Europese regels.

Logo_medisch_centrum_alkmaar_mca_logo

MCA neemt innovatief bestralingsapparaat in gebruik


De afdeling radiotherapie van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft als eerste in Nederland een Versa HD versneller van Elekta in gebruik genomen. De Versa HD is een innovatief bestralingsapparaat waarmee zowel kleine als grote tumoren snel en met extreme nauwkeurigheid kunnen worden bestraald, terwijl het omliggende gezonde weefsel wordt gespaard...

Normal_pubers

'Vroege puberteit verhoogt kans op depressie'


Jongeren die op relatief jonge leeftijd in de puberteit komen hebben een verhoogde kans om een depressie te ontwikkelen. Dit komt naar voren uit een Amerikaanse studie van psychologen aan de Universiteit van Illinois, zo meldt Gezondheidsplein.

Normal_mug

Radboudumc ontdekt per toeval nieuw middel tegen malaria


In de wereldwijde strijd tegen malaria is mogelijk een doorbraak bereikt. Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval een combinatie van medicijnen die zowel malariamuggen als parasieten onschadelijk maakt. Dat meldt de Gelderlander.

Logo_pasana

Ziekenhuis De Sionsberg failliet


(Novum) - Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is failliet. Het ziekenhuis kan niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen. De Stichting Zorggroep Pasana, waar het Friese ziekenhuis onder valt, gaat het faillissement van de gehele Zorggroep Pasana aanvragen. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Normal_geld_munten

Verdachte aangehouden in verband met fraude pgb


Een vrouw is op dinsdag 25 november in Almelo aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Het zou gaan om een fraudebedrag van minimaal 200.000 euro. De woning van de verdachte is doorzocht en er zijn goederen en administratie in beslag genomen.

Normal_dokter_rontgen_medisch_lichaam

Direct uitslag onderzoek voor patiënten in UMC Utrecht


In het UMC Utrecht krijgen patiënten binnenkort direct inzage in de resultaten van een onderzoek, nog voordat er met een arts is gesproken. Het UMCU is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland waar dit mogelijk wordt, zo meldt RTV Utrecht.

Normal_de_sionsberg_dokkum

Ziekenhuis De Sionsberg in de problemen


Ziekenhuis De Sionsberg in het Friese Dokkum kampt met een tekort van veertig miljoen euro. Gisteren werd er een opnamestop afgekondigd. Patiënten in de regio Dokkum zullen moeten uitwijken naar ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden. Dat meldt de NOS.

Logo_verkeer_verkeersbord_oversteken

Campagne VVN vraagt aandacht voor klaar-overs


(Novum) - Het aantal klaar-overs neemt de laatste jaren wegens gebrek aan vrijwilligers sterk af, waardoor de veiligheid van kinderen op weg naar school in gevaar komt. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) woensdag. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem en meer vrijwilligers aan te trekken, lanceert VVN de nieuwe campagne Help ze over...

Normal_14169298910125_1

Rutte: geef geld voor slachtoffers ebola


(Novum) - Premier Mark Rutte heeft dinsdag alle Nederlanders opgeroepen geld te geven voor de slachtoffers van ebola. Hij deed dat in een kort filmpje dat verspreid is via zijn twitteraccount.

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

De ene opname is de andere niet…

Normal_10141

De beslissing om opgenomen te worden was simpel. Eigenlijk was er geen andere mogelijkheid. Ik wilde beter worden. Herstellen. Of ik weer een psychose had gehad durfde ik niet met zekerheid te zeggen. Ik had wel verdomd veel last van klachten. Stemmen, rare psychotische gedachten en angsten. Ik was vaak bang. Voelde me niet vertrouwd op de plek ...

NZG Nieuwsoverzicht