NZG Zorgnieuws

Logo_longfonds

Longpunt Assen: themamiddag voor longpatiënten


Op 15 september wordt er in Assen weer een Longpunt georganiseerd. Longpunt Assen is een maandelijkse ontmoeting waar longpatiënten en hun partners welkom zijn voor een themamiddag over longaandoeningen en het delen van ervaringen. Het Longpunt is een initiatief van samenwerkende organisaties, waaronder het Longfonds.

Normal_hielprikje_voetje_baby_geboorte

Brein pasgeborenen niet beschadigd door pijn en opiaten


Baby’s die vlak na hun geboorte pijnstillers zoals morfine krijgen toegediend, bijvoorbeeld omdat ze zijn geopereerd en daardoor pijn hebben, ondervinden daarvan op latere leeftijd geen nadelige effecten. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Gerbrich van den Bosch, waarop zij woensdag 3 september hoopt te promoveren aan het Erasmus Medi...

Normal_fietsploeg_meander_stelviopas

Fietsploeg Meander bedwingt Stelvio-pas voor goede doel


De fietsploeg van Meander Medisch Centrum heeft zaterdag 30 augustus succesvol de Stelvio-pas in Noord-Italië beklommen. Aan de zware tocht is een goed doel verbonden: Barcode for Life, voor onderzoek op het gebied van kanker. 

Normal_hart_monitor

Hartfalen effectiever behandeld met experimenteel medicijn


Een nieuw medicijn dat in Zwitserland is ontwikkeld voor de behandeling van hartfalen, blijkt zeer effectief. Een middel van de farmaceut Novartis blijkt twintig procent meer patiënten in leven te houden dan de behandeling die tot nu toe standaard wordt toegepast, zo blijkt uit een onderzoek dat dit weekend werd gepubliceerd in het vakblad The N...

Normal_jeugd_blij_vrolijk_springen

Delegatie bezoekt Denemarken als praktijkvoorbeeld jeugdzorgstelsel


Staatssecretaris Martin van Rijn, minister Ronald Plasterk, staatssecretaris Fred Teeven, Kinderombudsman Marc Dullaert en VNG directieraad voorzitter Jantine Kriens brengen op 1 en 2 september een bezoek aan Denemarken. De reis is bedoeld om in de praktijk te zien wat Nederland kan leren van de Deense hervorming van het jeugdzorgstelsel.

Normal_pillen_fluoxetine_antidepressiva

Agressie bij gebruik antidepressiva onderzocht


(Novum) - Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gaat onderzoeken of het gebruik van antidepressiva kan leiden tot agressie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam, kondigt Lareb zondagavond aan in het tv-programma KRO Brandpunt.

Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

'Geen controle op zwarte lijst artsen'


(Novum) - Het BIG-register, waarin wordt bijgehouden wanneer artsen en andere zorgverleners de fout ingaan, is 'onzorgvuldig en incompleet'. Dat blijkt uit research van het tv-programma Altijd Wat Monitor. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert niet actief of artsen zich aan een beroepsverbod houden.

Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Teeven wil IGZ-onderzoek naar tbs-kliniek Venray


(Novum) - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd onderzoek uit te voeren naar de drie sterfgevallen afgelopen week in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie. De inspectie kan zelf beslissen of het onderzoek ook word...

Normal_gezin_moeder_vader_kind_familie

Weinig ouders werken minder om dure kinderopvang


(Novum) - Ouders maken minder gebruik van kinderopvang, maar de meesten zijn niet minder gaan werken. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de krimp in de kinderopvang. Als alternatief wordt vaak alternatieve opvang genoemd.

Normal_rolstoel4

LOC pleit voor meer eigen regie in langdurige zorg


De organisatie LOC heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gepleit voor stevige wetgeving rond de langdurige zorg. Dat meldt Skipr.

Normal_groente_gezond__compfight_

'Minder kans op prostaatkanker door tomaten'


Britse wetenschappers hebben kunnen aantonen dat het regelmatig eten van tomaten de kans op prostaatkanker met twintig procent kan verlagen. Dat meldt Goed Gevoel.

Normal_isala

Isala Weezenlanden over twee maanden definitief dicht


De locatie Weezenlanden van het Zwolse ziekenhuis Isala zal eind oktober worden gesloten. Tegen die tijd is het nieuwe Behandelcentrum klaar om in gebruik te worden genomen en zullen de poliklinieken KNO, Oogheelkunde en Plastische chirurgie zijn verhuisd. Dat meldt Isala.

Normal_mee_logo

MEE Drenthe zoekt vrijwilligers voor 'mee op weg'


Om jongeren met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten reizen heeft MEE Drenthe het project 'MEE op weg' in het leven geroepen. Leerlingen van het speciaal onderwijs leren in het project zelf naar school te fiets of met de bus te reizen. MEE Drenthe is op zoek naar vrijwilligers in Emmen die met deze kinderen mee willen reizen naar schoo...

Normal_niezen_hooikoorts_baby

Geelzucht baby op te sporen met app


Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit in Washington hebben een mobiele app(licatie) ontwikkeld waarmee geelzucht bij pasgeboren baby's kan worden vastgesteld. Dat meldt de Telegraaf.

Normal_zwanger_zwangerschap

Stappenplan opgesteld voor pijnbestrijding tijdens bevalling


Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben partijen in de geboortezorg een standaard procedure opgesteld voor het gebruik van het pijnstillende middel remifentanil-PCA in de verloskamer. Het stappenplan moet leiden tot een veiliger gebruik van het middel. Dat meldt de KNOV.

Normal_wagenziek_auto_jongen

Campagne wijst Brabantse jongeren op risico’s verkeer


In de maand september organiseert het Young 4 Nul-team bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Den Bosch praktijktrainingen voor jongeren om ze te confronteren met de risico’s in het verkeer. De praktijkdagen maken deel uit van de Brabantse verkeersveiligheidscampagne 'Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden'. Dit meldt d...

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

"Er wordt zich niet aan me geïrriteerd!"

Normal_5975

Mijn moeder kon me verschrikkelijk irriteren. Op een dag verzuchtte ik tegen haar: "O ma, ik irriteer me zo aan u!" waarop ze direct antwoordde: "Er wordt zich niet aan mij geïrriteerd!" De absurditeit van de opmerking maakte dat ik meteen uit de irritatie was en onbedaarlijk de slappe lach kreeg. Nog als ik aan dat moment denk, wat al zeker vij...

NZG Nieuwsoverzicht