NZG Zorgnieuws

Normal_kunstheup

Grote verschillen in kwaliteit heupoperaties


(Novum) - Tussen ziekenhuizen bestaan er grote verschillen in de kwaliteit van heupoperaties. Dat blijkt uit onderzoek van VGZ. De verzekeraar meldt dinsdag dat het 'nogal uitmaakt' in welk ziekenhuis een patiënt zich laat behandelen.

Normal_14065682000020_1

Rode Kruis opent giro 7244 voor slachtoffers Gaza


(Novum) - Het Rode Kruis opent een gironummer voor de slachtoffers van het geweld in Gaza. De hulporganisatie heeft geld nodig voor onder meer medicijnen en vraagt Nederlanders om een bijdrage te doneren op giro 7244.

Normal_logohome

Antibraakmiddel domperidon alleen nog op recept


(Novum) - Het antibraakmiddel domperidon is voortaan alleen nog op doktersrecept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besloten naar aanleiding van klachten over bijwerkingen.

Normal_reddingsbrigade_boot_reddingsboot_reddingsboten

Registratie zwemongelukken moet levens redden


(Novum) - Zwemongelukken in open water moeten worden geregistreerd zodat ze in de toekomst beter kunnen worden voorkomen. Daarvoor pleit de Reddingsbrigade Nederland maandag. De organisatie vindt het zorgelijk dat deze zomer al vier mensen zijn verdronken.

Logo_naviva

Zorgautoriteit keurt overname Yunio kraamzorg door Naviva goed


De in juni aangekondigde overname van Yunio kraamzorg door Naviva kraamzorg uit Deventer is per vandaag definitief. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) keurde de overname goed. 

Normal_kraamverlof

Langer vaderschapsverlof vooral 'gezellig'


Het merendeel van de kraamverzorgenden vindt de langere verlofperiode voor nieuwbakken vaders vooral 'gezellig.' Dit blijkt uit een onderzoek van KraamSupport. 

Logo_inspectie_vd_gezondheidszorg

Uniforme richtlijn calamiteitenrapportages voor zorgaanbieders


Vanaf 28 juli is er een uniforme richtlijn voor het opstellen van een rapportage aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een calamiteit. Zorgaanbieders kunnen aan de hand van deze richtlijn hun onderzoek uitvoeren naar een calamiteit. Voorheen waren er verschillende richtlijnen, bijvoorbeeld voor huisartsenposten, ziekenhuizen of val...

Normal_zout

Supermarktproducten minder zout


(Novum) - Eten is vorig jaar minder zout geworden. Vooral in brood, kaas en conserven zit minder zout. Bij veel kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soepen, vleeswaren en diepvriessnacks was geen duidelijke afname te bespeuren. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Normal_zwangerschapstest

Behoefte aan richtlijn voor ongewenste zwangerschap


Huisartsen hebben behoefte aan goede richtlijnen voor consulten over ongewenste zwangerschap. Deze richtlijn bestaat nog niet, maar zou kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over het wel of niet afbreken van de zwangerschap. Dit stellen onderzoekers van Rutgers WPF en het NIVEL.

Logo_siz

Brussencursus voor jonge mantelzorgers in Hengelo


De Stichting Informele Zorg Twente (SIZ) start na de zomervakantie twee 'brussen'-cursussen voor kinderenin Hengelo. De cursussen zijn bedoeld voor kinderen die een broer of zusje hebben die langdurig ziek is of een beperking heeft. De deelnemers leren wat de ziekte of beperking inhoudt en hoe ze ermee om kunnen gaan. Zo worden deze jonge mantel...

Logo_nvve

NVVE zoekt beste Casemanager Dementie voor Paul van Eerde-Award


De NVVE reikt op 19 november 2014 voor de derde maal de Paul van Eerde-Award uit. Deze onderscheiding wordt gegeven aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan de problematiek rondom dementie en euthanasie. 

Normal_autisme

Raeger autismecentrum start tweede locatie


Het Raeger Autismecentrum voor kinderen start een tweede locatie in Amsterdam. Het centrum begeleidt kinderen die door een vorm van autisme niet terecht kunnen in het regulier of speciaal onderwijs. Op 18 augustus opent de nieuwe vestiging aan het Kopjachtplein in stadsdeel Noord. Dit meldt Dichtbij.

Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel

Drie op tien verpleegkundigen MST zakt op rekentoets


Ongeveer duizend verpleegkundigen van het Medisch Spectrum Twente (MST) ziekenhuis hebben de rekentoets gemaakt, sinds deze in 2013 verplicht werd gesteld. Ongeveer dertig procent haalt de toets niet in een keer en moet een herkansing maken. Dat meldt Tubantia.

Normal_werf20

Terugblik: Lezing 'Herstel in forensische zorg'


Op vrijdag 27 juni 2014 gaf Toon Walravens (Ervaringsdeskundige detentie en forensische zorg) voor zorgprofessionals een lezing over 'Herstel in forensische zorg." Walravens zat in het verleden zelf in de TBS en werkt nu in diezelfde TBS. Voor Werf20 gaf hij een lezing: 

Normal_klein_houtdijk

Verscherpt toezicht Klein Houtdijk opgeheven


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op Stichting Klein Houtdijk in Kamerik opgeheven. De instelling voldoet nog niet aan alle normen, maar door de inzet van de leiding en medewerkers en de snelheid van verbeteren, heeft de inspectie er vertrouwen in dat de normen binnenkort worden nageleefd.

Logo_inspectie_vd_gezondheidszorg

Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis onder verscherpt toezicht


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verzorgingshuis Huize Valckenbosch in Zeist en verpleeghuis Leendert Meeshuis in Bilthoven onder verscherpt toezicht gesteld. Beide huizen maken deel uit van Stichting Antroz. Volgens de inspectie is er sprake van structurele tekortkomingen in de zorg en laten de instellingen te weinig verbetering...

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

Kantoorloos verplegen

Normal_9241

Even geleden liep ik een dag mee op een psychiatrische (crisis) afdeling in Haarlem. Het was op mijn verzoek, omdat ik bijzonder goede verhalen had gehoord over de werkwijze van het team op deze afdeling. De teammanager had een paar jaar geleden besloten het personeelskantoor af te breken. Een controversieel besluit, want in de regel is het pers...

NZG Slumanski

Feuilleton

NZG Nieuwsoverzicht