NZG Zorgnieuws

Logo_download

Ontslag dreigt voor 1000 thuiszorgmedewerkers Carinova


De banen van 1000 thuiszorgmedewerkers werkzaam bij zorgorganisatie Carinova staan op de tocht. De zorgorganisatie heeft aan raadsleden van de gemeente Deventer bekend gemaakt dat ze plannen heeft 1000 van de in totaal 4000 medewerkers te ontslaan. Het gaat hierbij om huishoudelijke verzorgers 1 en 2. Dit meldt de NOS.

Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Terminale patiënt in laatste fase onnodig opgenomen


(Novum) - Terminale patiënten worden in de laatste drie maanden die zij nog te leven hebben, vaak onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-Verhoef blijkt dat volgens huisartsen een kwart van de opnames had kunnen worden voorkomen. Dat schrijft Trouw donderdag.

Normal_baarmoeder

'Standaard kijkoperatie onvruchtbare vrouwen niet zinvol'


Het uitvoeren van een kijkoperatie bij onvruchtbare vrouwen om de staat van de eileiders te beoordelen, blijkt niet altijd noodzakelijk. Een onderzoek van gynaecoloog Jan Bosteels in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam laat zien dat contrastfoto’s een even goed beeld kunnen opleveren van de eileiders. Dat meldt het AMC.

Normal_voeten

Refaja ziekenhuis start voetenpoli voor diabetici


Vanaf 1 september kunnen diabetespatiënten met voetproblemen terecht op een speciaal spreekuur in het Refaja ziekenhuis in het Groningse Stadskanaal. In de diabetische voetenpoli worden patiënten door verschillende behandelaars tegelijk gezien. Dat meldt RTV Noord.

Normal_economie_geld

VVD relativeert stijging zorgpremie


(Novum) - De stijging van de zorgpremie valt lager uit dan begin dit jaar werd voorzien. Dat heeft VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdag gezegd in reactie op het bericht dat de premie volgend jaar naar verwachting met ongeveer tien euro per maand omhooggaat.

Normal_euro_geld_betalen_consument

Consumentenbond vraagt om ervaringen met budgetpolis


Mensen die ervaring hebben met het afsluiten van een goedkope zorgverzekering en deze ervaringen willen delen, kunnen hun verhaal kwijt bij de Consumentenbond. De bond doet een oproep aan verzekerden om ervaringen met de zogenoemde budgetpolis te delen. Dat meldt de Consumentenbond.

Normal_wasknijper_was_drogen

Gehandicapten doen de was in woonzorgcentrum


Cliënten van de gehandicaptenorganisatie Driestroom in Gelderland hebben een dagbestedingsplek gevonden in het woonzorgcentrum de Drie Gasthuizen. In een gezamenlijke pilot van de twee zorgorganisaties wordt de was in het verzorgingshuis gedaan door mensen met een handicap. Voor beide organisaties is het een win-win situatie, zo meldt Zorgvisie.

Logo_jellinek

Verslavingskliniek JellinekMinnesota verhuist naar Amstelveen


Het behandelcentrum van JellinekMinnesota in Amsterdam verhuist deze week naar Amstelveen. De verslavingskliniek zat zeven jaar in een locatie aan het Surinameplein in Amsterdam, welke nu verruild wordt voor een nieuw behandelcentrum aan de Laan van de Helende Meesters in Amstelveen. In de kliniek werken 35 medewerkers. Dat meldt JellinekMinnesota.

Normal_baby_food_thumb

Kinderhersens zijn 'energiemonster'


Kinderenbreinen zijn 'energiemonsters'. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Northwestern University (VS). De evolutionair antropologen bekeken aan de hand van scans hoeveel energie de hersens van kinderen en volwassenen gebruiken. Zij probeerden te achterhalen waarom de mens 18 jaar nodig heeft om te volgroeien. Dit meldt Metro naar aanlei...

Normal_ziekenhuis_prik_naalden_medicatie_anesthesie

De Farmaspecialist organiseert Kenniskring medicatieveiligheid


Op donderdag 4 september 2014 vindt de derde Kenniskring Medicatieveiligheid plaats, waaraan minstens twintig zorginstellingen zullen deelnemen. De Kenniskring is een initiatief van De Farmaspecialist. Het hoofdthema is dit keer samenwerking, selectie en aansturing van apothekers. Dat meldt Zorggroep Charim.

Logo_logo_igz_inspectie_gezondheidszorg

Verscherpt toezicht voor Dental Reizen uit Berg en Terblijt


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tandartspraktijk Dental Reizen uit Berg en Terblijt onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van vier maanden. De inspectie heeft geconstateerd dat er ernstige tekortkomingen zijn op het gebied van de organisatie, zorg en de patiëntendossiers.

Logo_download

Mediant verhuist naar ZGT-ziekenhuis Hengelo


Mediant, de regionale instelling voor geestelijke gezondheidszorg uit Twente, verhuist eind dit jaar deels naar het ziekenhuis in Hengelo. Mediant huurt delen van het ziekenhuisgebouw. Drie locaties waarin de instelling nu gehuisvest is gaan dicht. Dit meldt Tubantia. 

Normal_telezorg_attent_wwz

Attent Zorg Thuis breidt telezorg uit


Sinds eind 2013 biedt Attent Zorg Thuis, de thuiszorgtak van Attent wonen welzijn zorg, telezorg aan ouderen in Dieren. Steeds meer cliënten hebben er baat bij dat ze vanuit huis via een groot beeldscherm met een verpleegkundige kunnen communiceren. Hiermee komen ze snel en laagdrempelig in contact met hun zorgverlener. De organisatie kondigt aa...

Normal_images

Eerste Nederlandse verpleegkundige terug uit ebola-gebied


Ronald Kremer is de eerste Nederlandse verpleegkundige die in een ebolakliniek meehielp. Kremer werkte de afgelopen 2 weken namens Artsen zonder Grenzen in een kliniek in Sierra Leone. Ebola heeft inmiddels 1400 dodelijke slachtoffers geëist, waarvan meer dan 100 gezondheidsmedewerkers zijn. Dit meldt Tubantia. 

Normal_ziekenhuis_voedsel

Ziekenhuizen werken aan minder voedselverspilling


De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Wageningen UR Food & Biobased Research vragen in een gezamenlijk initiatief aandacht voor het verminderen van voedselafval. Eerder onderzoek laat zien dat van de warme maaltijden in zorginstellingen bijna de helft dagelijks in de afvalbak verdwijnt. Dat meldt Zorgvisie.

Normal_aspirine

'Aspirine mogelijk te gebruiken als alternatief voor bloedverdunner'


Voor mensen die niet langdurig bloedverdunners kunnen gebruiken is aspirine mogelijk een veelbelovend alternatief. Aspirine blijkt een vergelijkbaar effect te hebben als antistollingsmiddelen, waarmee voorkomen kan worden dat er bloedpropjes ontstaan in de aderen. Dat meldt Gezondheidsnet.

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

"Er wordt zich niet aan me geïrriteerd!"

Normal_5975

Mijn moeder kon me verschrikkelijk irriteren. Op een dag verzuchtte ik tegen haar: "O ma, ik irriteer me zo aan u!" waarop ze direct antwoordde: "Er wordt zich niet aan mij geïrriteerd!" De absurditeit van de opmerking maakte dat ik meteen uit de irritatie was en onbedaarlijk de slappe lach kreeg. Nog als ik aan dat moment denk, wat al zeker vij...

NZG Nieuwsoverzicht