Normal_oud_koppel_bejaard_mensen_lachen_dansen

Mensen die plezier in het leven hebben blijven lichamelijk beter functioneren als ze ouder worden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van University College London, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal. Dat meldt Gezondheidsnet.

Voor het onderzoek werden 3199 Britse 60-plussers acht jaar lang gevolgd. Zij kregen vragenlijsten voorgelegd waarbij ze konden aangeven in hoeverre ze het eens waren met stellingen als 'ik heb plezier in de dingen die ik doe' en 'ik zit vol energie'. Ook werd door de onderzoekers bijgehouden of de deelnemers last hadden van beperkingen in het dagelijks leven, zoals met opstaan, aankleden en douchen. Daarnaast werd gemeten hoe snel de proefpersonen konden lopen.

Minder gelukkige deelnemers bleken drie keer zo vaak problemen te ontwikkelen met dagelijkse lichamelijke handelingen dan hun vrolijke leeftijdsgenoten. Volgens de onderzoeker Andrew Steptoe toont de studie aan dat senioren die positief in het leven staan hebben lichamelijk minder snel achteruitgaan als ze ouder worden. 'Ze krijgen niet zo vaak problemen met dagelijkse activiteiten, zoals zich aankleden en uit bed komen en hun wandelsnelheid gaat langzamer achteruit dan bij mensen die minder plezier hebben in hun leven', aldus Steptoe.

Omdat het onderzoek gebaseerd is op observaties kunnen de onderzoekers niet aantonen dat een positieve instelling ervoor zorgt dat iemand langer gezond blijft. Toch concluderen ze dat de resultaten van het onderzoek laten zien dat minder plezier in het leven hebben verband kan houden met lichamelijke gebreken.

© Nationale Zorggids