Normal_copyright_stockfreeimages_eenzaam_ouderen_bejaarde

Volgens Brits onderzoek kan eenzaamheid en leven in armoede voor 50-plussers twee keer zoveel risico voor de gezondheid opleveren dan obesitas. De kans op overlijden blijkt aanzienlijk toe te nemen wanneer mensen zich geïsoleerd voelen. Dit meldt het AD.

De wetenschappers volgen zes jaar lang een groep van ruim tweeduizend mensen van vijftig jaar of ouder. De ouderen die te kennen gaven zich eenzaam te voelen, bleek veertien procent meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon in de studie. Daarmee is het effect van eenzaamheid op vroeg overlijden twee keer zo groot als die van overgewicht. Armoede deed de kans op vroeg sterven met negentien procent toenemen.

Eerdere onderzoeken toonden al een verband aan tussen eenzaamheid en verschillende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem, hartaanvallen en beroertes. Uit het Britse onderzoek blijkt bovendien dat de oplossing niet slechts ligt in het opzoeken van meer gezelschap. Het is voor ouderen ook belangrijk zich betrokken te voelen en zich gewaardeerd te voelen door hun naasten.

© Nationale Zorggids