Normal_wijn_alcohol_drank_drinken

Mensen van vijftig jaar en ouder drinken steeds meer alcohol. Vijftien jaar geleden dronk 55 procent van de alcoholgebruikers op een gemiddelde dag één of twee glazen. Tegenwoordig doet 63 procent van de ondervraagden dit. Dat blijkt uit een online enquête van het tijdschrift Plus Magazine, zo meldt Gezondheidsnet.

De enquête werd ingevuld door 1664 lezers van Plus Magazine. Veertig procent de ondervraagden die alcohol drinken zegt dat vier of meer keer per week te doen. Elf procent drinkt dagelijks minimaal één glas bij het eten en zeventien procent neemt iedere dag voor het slapen gaan een afzakkertje. Bij 61 procent van de drinkers is wijn de favoriete borrel.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gebruik van alcohol tot problemen kan leiden in een relatie. Zo blijkt zestien procent van de ondervraagden met een partner die drinkt wel eens ruzie te maken over het drankgebruik. Veertien procent geeft aan dat alcohol de sfeer in huis verpest. Ruim één op de vijf echtparen zegt daadwerkelijk plannen te maken om minder te drinken. Van de ondervraagde vijftigplussers met een partner die drinkt heeft bijna de helft hem of haar wel eens dronken meegemaakt. Door 42 procent van degenen die dat overkwam werd dit ervaren als vervelend.

Ook in de verslavingszorg wordt een toename gezien van het aantal 50-plussers met een drankprobleem. Daan Deenik van verslavingskliniek SolutionS: 'Als er iets heftigs gebeurt, zoals het verlies van werk of het overlijden van een dierbare, kan alcohol een vriend worden om op te leunen.'

© Nationale Zorggids