Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden

Ouderen geven het beleid van de regering op alle punten een onvoldoende. Vooral op het vlak van zorg en ouderenbeleid gaan de cijfers diep in het rood. Veel mensen van 55 jaar en ouder ergeren zich met name aan de bezuinigingen op ouderenzorg en aan de sluiting van verzorgingstehuizen. Dat blijkt uit de Senioren Barometer 2014 van het instituut Tranzo van Tilburg University. 

De Senioren Barometer werd in april door meer dan 500 ouderen ingevuld. Als onderdeel van een breder onderzoek onder ouderen werd aan hen gevraagd wat ze vonden van het functioneren van de regering. Door veel senioren wordt de participatiemaatschappij met een centrale rol voor mantelzorg beoordeeld als onrealistisch.

Veel ouderen voelen zich benadeeld door het regeringsbeleid. Er is veel ergernis over de steeds maar toenemende kosten die ouderen dreigen te moeten maken, zonder dat ze invloed hebben op de besluiten die hierover worden genomen. Een kleine minderheid zegt begrip te hebben voor de regeringsmaatregelen en is niet bang voor negatieve effecten.

De Senioren Barometer is ontwikkeld vanuit de gedachte dat ouderen in (opinie)onderzoek vaak een ondervertegenwoordigde groep vormen. Over het algemeen blijken ouderen het minst tevreden over hun gezondheid, welzijn en financiële situatie. Het meest tevreden zijn zij over hun woning en woonomgeving.

© Nationale Zorggids