Normal_logo_venvn_verpleegkundiige

De vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde (Verenso) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) willen dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van ouderenzorg, die ondergesneeuwd dreigt te raken door de bezuinigingen. Dat melden de verenigingen in een persbericht.

De beroepsverenigingen doen hun oproep aan de vooravond van een congres over de Toekomst van de Ouderenzorg, dat plaatsvindt op 12 juni. Zij willen dat er gericht geïnvesteerd gaat worden in de kwaliteit van de ouderenzorg. De kwaliteit van zorg aan kwetsbare mensen die thuis wonen of in een verpleeghuis staat in toenemende mate onder druk. Volgens de beroepsverenigingen wordt er onvoldoende geïnvesteerd in de opleiding van professionals en de kwaliteit van de zorg.

Verenso en V&VN stellen dat er op meerdere punten verbeteringen zijn te behalen. Als gevolg van een tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden wordt de specialist ouderengeneeskunde nu vaak ingezet voor oneigenlijke taken. Onderzoek heeft uitgewezen dat een meer efficiënte inzet van de specialist ouderengeneeskunde een besparing van 25 procent op de medische kosten kan opleveren.

Verder is er dringend behoefte aan structurele middelen om de kennis over ouderengeneeskunde en zorg uit te bouwen en te waarborgen. Er wordt nu nog te veel geleund op expertise, die gebaseerd is op de behandeling van jongere leeftijdsgroepen. De beroepsverenigingen doen daarnaast een beroep op de verantwoordelijkheid van bestuurders om meer te doen aan het scheppen van goede randvoorwaarden. Professionals moeten in staat worden gesteld om hun werk te doen. Daarvoor is het noodzakelijk dat behandeldiensten beter en efficiënter worden georganiseerd.

© Nationale Zorggids