Normal_jetta-klijnsma

De omstreden 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. Wel komt er een breed onderzoek naar de maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden. Klijnsma zei dinsdag in de Eerste Kamer dat het parlement alle gelegenheid krijgt om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, zo meldt de Telegraaf.

Met deze toezegging nam een ruime meerderheid van de Senaat genoegen. Hierdoor kan Klijnsma rekenen op voldoende steun voor het wetsvoorstel, waarmee een bezuiniging wordt gerealiseerd van in totaal twee miljard euro. Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel. Dinsdagavond zei hij te kunnen leven met een 'bezinningsjaar', maar hij blijft hopen dat 'van uitstel afstel komt'.

De mantelzorgboete zou aanvankelijk op 1 juli volgend jaar al worden ingevoerd, maar onder druk van de kritiek besloot Klijnsma tot een jaar uitstel. In dat jaar zal er onderzoek worden gedaan naar mantelzorg, waaraan gemeenten en andere betrokkenen zullen meewerken.

Volgens het kabinet is het redelijk om AOW'ers die met hun kinderen samenwonen te korten op hun AOW-pensioen, omdat ze de kosten van het levensonderhoud kunnen delen. Tegenstanders zien deze korting echter als een straf op het verlenen van mantelzorg van kinderen aan hun ouders.

© Nationale Zorggids