Normal_euro_geld_betalen_consument

(Novum) - Het aantal Nederlanders dat vindt dat de regering niet minder maar meer geld moet uitgeven aan de gezondheidszorg is gestegen. Eind vorig jaar had twee derde die mening nog, nu is dat al 77 procent, blijkt uit een doorlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De gezondheidszorg wordt volgens het SCP ook vaker genoemd als belangrijkste maatschappelijk probleem. "Zeker de bezorgdheid over de ouderenzorg is de afgelopen kwartalen sterk gestegen." De ongerustheid gaat vooral over de zorgkosten en de bezuinigingen in de gezondheids- en ouderenzorg. Vrouwen, ouderen en lageropgeleiden noemen de ouderenzorg het vaakst als wordt gevraagd naar een maatschappelijk probleem.

De overheid probeert al jaren de stijgende zorgkosten te beteugelen. Het Centraal Planbureau schatte in 2011 al dat in 2040 zeker negentien procent en mogelijk zelfs 31 procent van het bruto binnenlands product aan zorg wordt besteed. Het kabinet kwam eerder met oppositiepartijen overeen de komende jaren een miljard euro op de zorg te bezuinigen.

Werkgeversorganisatie Actiz schatte deze maand nog dat het aantal ontslagen door de hervorming van de langdurige zorg uitkomt op 55 duizend. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet daarop weten dat Actiz van verouderde cijfers uitgaat. Hij verwacht zelf zestienduizend ontslagen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders met een hoger inkomen en de hogeropgeleiden verwacht dat de economische situatie het komende jaar verbetert. Bij mensen met een lager inkomen en lageropgeleiden gelooft nog geen kwart hierin. Sommigen zeggen weinig van economisch herstel te merken. Vooral de werkloosheid is volgens het SCP een punt van zorg.

Het vertrouwen in de regering is over een dieptepunt heen, maar 56 procent geeft aan nog onvoldoende vertrouwen in de regering te hebben. De meest voorkomende klacht is dat het kabinet niet luistert of te weinig daadkrachtig is.