Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

Afvallen kan mogelijk helpen bij het verminderen van klachten bij vrouwen tijdens de overgang. Dat blijkt uit een Amerikaanse pilotstudie aan de Universiteit van Pittsburgh, zo meldt Nu.nl.

In het onderzoek werd een significant verband aangetoond tussen gewichtsverlies en de afname van het aantal opvliegers. Een opvlieger is een aanval van plotselinge hitte en transpiratie, waarmee veel vrouwen te maken krijgen tijdens de menopauze. Meer dan 70 procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Bij veel vrouwen zijn de aanvallen zeer frequent en de klachten ernstig. Opvliegers verhogen het risico op slaapproblemen en depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen gemiddeld negen jaar last hebben van de klachten.

Bij de pilotstudie waren veertig vrouwen met overgewicht of obesitas betrokken, die allen last ondervonden van opvliegers. Bij het verliezen van gewicht bleken deze klachten aanzienlijk minder te worden. Het gunstige effect van afvallen werd grotere naarmate er meer gewicht werd verloren. De onderzoekers noemen de resultaten van het onderzoek veelbelovend maar benadrukken wel dat er aanvullend onderzoek nodig is.

© Nationale Zorggids