Normal_259198175_d09cc06c25_z

Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman van de Radboud Universiteit doet tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse onderzoek naar het effect van bewegen op het geheugen. Vorig jaar bleek  uit onderzoek van Hopman dat hoe sneller oudere mensen de eerste wandeldag hadden gelopen, des te beter hun prestatie was op de geheugentaak. Duizenden lopers doen aan het onderzoek mee.

In 2007 startte Hopman haar langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van het lopen van de Vierdaagse. Ze bestudeert verschillende gezondheidsaspecten in samenhang.Vorig jaar nam het team van Hopman bij 70 oudere deelnemers een geheugentest af. Hoe sneller deze mensen de eerste wandeldag hadden gelopen, des te beter was hun prestatie op de geheugentaak, bleek toen. Een hogere wandelsnelheid kan duiden op een betere fitheid, wat een aanwijzing kan zijn dat fittere mensen ook een beter geheugen hebben. Op die mogelijke relatie gaan de onderzoekers nu verder in.
 
Inmiddels doen 10.000 wandelaars mee aan het vragenlijstenonderzoek. De vierdaagsewandelaar is over het algemeen zeer actief gedurende het hele jaar. Maria Hopman: “Door onderzoek te doen naar hersenfuncties bij deze wandelaars en die te vergelijken met controledata van mensen die niet zo actief zijn, krijgen we inzicht in de rol van bewegen en behoud van hersenfuncties. Tijdens dit onderzoek laten we mensen gevalideerde online cognitietesten doen die verschillende hersenfuncties kwantificeren.”
 
Daarnaast onderzoekt Hopman wandelaars met hartfalen. Hartfalen is een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart minder goed functioneert. Toch zijn er mensen met hartfalen die de Vierdaagse lopen. Hopman hoopt erachter te komen wat vier dagen lang acht uur lopen voor het gevolgen heeft voor het hart en de belasting op het lichaam. Het antwoord op deze vraag kan van belang zijn voor de grote groep patiënten met hartfalen die vrijwel niets meer kan, aldus Hopman.
 
© Nationale Zorggids