Normal_hond_huisdier

Mensen die een hond hebben blijven op latere leeftijd relatief langer fit en psychisch gezond dan leeftijdsgenoten zonder hond. Hondenbezitters van 65 jaar en ouder zijn gemiddeld twaalf procent actiever dan vijfenzestigplussers zonder hond. Dat meldt Nu.nl.

Schotse onderzoekers aan de Universiteit van St. Andrews publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift Preventive Medicine. Zij concluderen dat hondenbezitters niet alleen lichamelijk langer fit blijven, maar ook minder vaak te maken krijgen met een depressie. Van 557 Schotse ouderen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar werd de activiteit gemeten met een activiteitsmeter, die zeven dagen achtereen werd gedragen. De ouderen met een hond (vijftig in totaal) bleken gemiddeld net zo veel beweging te krijgen als mensen die tien jaar jonger waren dan zij. Ook hadden zij minder vaak last van angststoornissen of een depressie.

Hoofdonderzoeker Zhiqiang Feng denkt dat het hebben van een hond mensen motiveert om actiever te zijn. 'Maar een hond kan mensen ook helpen om andere problemen te voorkomen, zoals een gebrek aan sociale steun en zorgen over persoonlijke veiligheid', zegt Feng. Overigens zijn er meer manieren om mensen te stimuleren tot meer beweging. Feng noemt het vormen van een wandelgroepje als goed alternatief voor een hond. 'Denk aan een sociale wandelgroep die door sociale media met elkaar in contact blijft. We moeten meer onderzoek doen om te achterhalen of ouderen hiervoor open staan en dit soort nieuwe technologieën kunnen en willen gebruiken', aldus Feng.

© Nationale Zorggids