Normal_normal_justitia

(Novum) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen een 84-jarige man uit Doorn die vorig jaar in oktober zijn vrouw heeft gewurgd. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de bejaarde vorige week tot een celstraf van anderhalf jaar wegens doodslag. De verdediging liet dinsdag al weten de zaak aan het hof voor te leggen.

De officier van justitie had vijf jaar gevangenisstraf tegen de man geëist wegens moord, maar de rechters achtten dat niet bewezen. Het OM blijft er echter bij, ook na bestudering van het vonnis, dat de man het plan zijn vrouw om te brengen al eerder had opgevat, en dat dus sprake was van moord.

"De omstandigheden, zoals zijn vermoeidheid als mantelzorger en zijn hoge leeftijd, rechtvaardigen wel een matiging van de straf, maar een celstraf van slechts anderhalf jaar is niet passend bij het opzettelijk en doelbewust beëindigen van het leven van iemand die niet dood wilde", stelt het OM.

Advocaat Wim Anker liet dinsdag al weten dat zijn cliënt, de 84-jarige man, ook in beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank. Anker spreekt van een wanhoopsdaad en een overbelaste mantelzorger.

De man probeerde zijn 86-jarige zieke vrouw in hun woning in Doorn te wurgen. Eerst deed hij dit met zijn handen en daarna met zijn riem. De vrouw overleed enkele dagen later in een ziekenhuis. Ze leed aan de ziekte van Parkinson, beginnende Alzheimer en had last van astma.