Normal_normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

(Novum) - Gemeenten moeten niet meer bezuinigen op de langdurige zorg dan door het kabinet wordt geëist. Die waarschuwing geven vakcentrales FNV, CNV en VCP in een brief aan alle Nederlandse gemeenten. Volgens de bonden worden door de bezuinigingsdrift de problemen in de zorg alleen maar groter. De regering moet de gemeenten tot de orde roepen.

Volgens FNV zijn er gemeenten die bijvoorbeeld de thuiszorg helemaal schrappen of de helft korten op het budget voor begeleiding en dagbesteding van ouderen en gehandicapten. Ook wordt geld dat bestemd is voor de zorg uitgegeven aan andere zaken. "Wethouders in heel het land moeten nu duidelijk maken of ze kiezen voor mensen of voor lantaarnpalen."

"We constateren in toenemende mate dat er heel veel wordt geschrapt, terwijl dat helemaal niet wordt gevraagd", licht een woordvoerder van FNV toe. De bonden vrezen dat nog meer mensen werkloos raken.

De langdurige zorg wordt volgend jaar naar de gemeenten overgeheveld en gaat gepaard met de nodige bezuinigingen. De hervormingen zijn erop gericht om mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden.

In totaal moet in 2017 op de langdurige zorg 3,4 miljard euro zijn bezuinigd. De grootste korting wordt in de thuiszorg doorgevoerd met begeleiding en persoonlijke verzorging (1,6 miljard) en huishoudelijke hulp (0,6 miljard).