Normal_copyright_stockfreeimages_eenzaam_ouderen_bejaarde
Ouderenbond ANBO adviseert ouderen die op een wachtlijst staan voor een plaats in een tehuis om uit te zoeken hoe ze geregistreerd staan. Ruim 10.000 ouderen staan op een wachtlijst voor een tehuis. De autoriteiten gaan echter uit van nog geen 70 gevallen omdat veel mensen ten onrechte als 'wenswachtend' geregistreerd staan. Dit meldt de NOS. 
 
De ouderenbond komt met het advies nadat in de Nieuwsuur-uitzending bekend werd dat 10.000 mensen met recht op zorg op een wachtlijst staan voor verzorgings- en verpleeghuizen. De autoriteiten stellen echter dat er nog geen 70 ouderen op een wachtlijst staan. Dit verschil in aantallen heeft te maken met hoe iemand geregistreerd staat. Een 'wenswachtend' geregistreerde staat op een wachtlijst voor een specifiek tehuis. Een 'actief wachtend' registratie houdt echter in dat iemand snel naar een tehuis wil en dat deze persoon ook een plek elders accepteert. Bij de toewijzing wordt alleen gekeken naar mensen die 'actief wachtend' zijn, aldus de ouderenbond. Nieuwsuur meldt dat veel mensen ten onrechte de status 'wenswachtend' hebben. De ANBO raadt ouderen aan na te gaan hoe ze geregistreerd staan. Veel ouderen weten niet met welke status ze op de wachtlijst staan. 
 
De ANBO pleit tevens voor ene heroverweging van het wachtlijstensysteem. Na de uitzending van Nieuwsuur ontving de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) 'relatief veel' telefoontjes van mensen die zich in de geschetste praktijk herkennen. Aan het eind van de week maakt de organisatie de balans op. 
 
© Nationale Zorggids