Normal_telezorg_attent_wwz

Sinds eind 2013 biedt Attent Zorg Thuis, de thuiszorgtak van Attent wonen welzijn zorg, telezorg aan ouderen in Dieren. Steeds meer cliënten hebben er baat bij dat ze vanuit huis via een groot beeldscherm met een verpleegkundige kunnen communiceren. Hiermee komen ze snel en laagdrempelig in contact met hun zorgverlener. De organisatie kondigt aan de telezorg nu verder te gaan uitbreiden. Dat meldt Attent wwz.

Attent wwz levert diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg aan vooral ouderen in de regio’s Doesburg, Dieren, Rheden, Velp, Arnhem en Elst. Attent wwz doet dit vanuit twaalf locaties. Bestuurssecretaris bij Attent wwz Ruud Lambregts: 'Met telezorg geven we de cliënt meer regie over de zorg die hij afneemt. Hij kan bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer hij contact zoekt met een zorgverlener.' Lambregts is de drijvende kracht achter het opzetten van telezorg.  'Doordat de verpleegkundige geen reistijd heeft en de gesprekken meestal wat korter zijn dan bij een huisbezoek, kunnen cliënten vaak wat frequenter contact hebben met hun zorgverlener. Dus als de cliënt graag ’s avonds nog even een praatje maakt, kan dat.'

Volgens Lambregts biedt telezorg mogelijkheden voor meer toepassingen in de toekomst. 'Als de infrastructuur er eenmaal is, kun je deze ook voor andere zorgvragen gebruiken. We onderzoeken nu of we ook revaliderende cliënten met telezorg kunnen ondersteunen, zodat ze eerder naar huis terug kunnen. Daarnaast bekijken we of telezorg iets kan betekenen om het welzijn van ouderen te verhogen.' Ook verwacht Lambregts nieuwe technische toepassingen. 'Zo zou je met een sensor op de koelkast bijvoorbeeld kunnen monitoren of iemand wel regelmatig eet', zegt hij. Maar zo ver is het nog niet. Nu is Attent Zorg Thuis nog druk doende om de telezorg en personenalarmering nog efficiënter in te richten en deze uit te breiden naar de overige gemeentes in haar werkgebied.

© Nationale Zorggids