Normal_kijkgaatje

Criminelen die zich schuldig maken aan het beroven van bejaarden, gaan hierbij steeds professioneler te werk. Daders verzinnen steeds nieuwe trucs om bij het slachtoffer binnen te komen. Hierbij maakt het niet uit of dat bij ouderen thuis is, of in een verzorgingshuis. Het Ouderenfonds vindt het hoog tijd voor een campagne om het aantal berovingen omlaag te krijgen. Dat meldt de NOS.

Volgens Elke van Wageningen van het Ouderenfonds ligt een deel van het probleem in de goedgelovigheid en gezagsgetrouwheid van veel ouderen. 'Ze laten al snel iemand binnen als die eruit ziet als een politieagent', zegt Van Wageningen. Verder komt het vaak voor dat bewoners niet zeker weten of de persoon aan de deur daadwerkelijk een verpleger of arts is. In bejaarden- en verzorgingshuizen wordt gebruik gemaakt van wisselend personeel.

Er zijn geen cijfers bekend over hoe vaak ouderen thuis het slachtoffer worden van beroving. Het Ouderenfonds denkt wel dat er sprake is van een toename van het aantal ouderen dat slachtoffer wordt van de zogenoemde babbeltrucs. Van Wageningen: 'Ouderen kunnen minder goed inschatten of iemand deugt of niet en ze vertrouwen iemand die voor de deur staat al snel. Daar wordt misbruik van gemaakt.' Vermoed wordt dat veel slachtoffers van beroving uit schaamte geen aangifte doen bij de politie. Om een beter beeld te krijgen van het probleem start het Ouderenfonds volgende week met een enquête. Daarnaast wil het Ouderenfonds dat er betere voorlichting komt in verzorgingshuizen, waardoor bewoners zich weerbaarder kunnen opstellen.

© Nationale Zorggids