Logo_alzheimer_nederland

De kans op Alzheimer kan worden teruggedrongen door betere preventie, detectie en behandeling van diabetes en een hoge bloeddruk. Ook maatregelen die het roken ontmoedigen kunnen bijdragen aan het verminderen van dementie. Dat staat in het Wereld Alzheimer Rapport 2014 van Alzheimer Disease International, de internationale koepelorganisatie waar ook Alzheimer Nederland deel van uitmaakt. Dit meldt Alzheimer Nederland.

In het rapport worden overheden opgeroepen om dementie op te nemen in nationale preventieprogramma's tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. Directeur van Alzheimer Nederland, Gea Broekema: 'Wat goed is voor je hart is ook goed voor je brein.' Uit het rapport blijkt dat behandeling van diabetes en hoge bloeddruk en ontmoediging van roken het risico op dementie op latere leeftijd verminderen. Weinig bewegen en overgewicht zijn risicofactoren voor diabetes en hoge bloeddruk en moeten daarom ook worden aangepakt.

Het rapport dringt verder sterk aan op het betrekken van ouderen in preventieprogramma's. Het is nooit te laat om te stoppen met roken of andere zaken in de levensstijl te veranderen. Hoe sterk het aantal mensen met dementie zal stijgen, is waarschijnlijk voor een groot deel afhankelijk van ons succes of onvermogen om de volksgezondheid te verbeteren, stelt Alzheimer Nederland. Broekema: 'Gemiddeld heeft iemand een kans van 1 op 5 om in zijn leven dementie te krijgen. Door risicofactoren te verminderen kunnen we als Nederlanders deze kans sterk terugdringen. Daarom roept Alzheimer Nederland onder andere overheid, verzekeraars, gezondheidsfondsen, sportverenigingen en natuurlijk de mensen zelf op om met ons de strijdbijl op te pakken. Onderzoek bewijst het. Er is iets te doen tegen dementie en het is nooit te laat om te beginnen.'

© Nationale Zorggids