Normal_alzheimer

Amerikaanse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om bij hersencellen in een kweekbakje de ziekte van Alzheimer te laten ontwikkelen. Het experiment kan een doorbraak betekenen in ontwikkelen en testen van medicijnen tegen Alzheimer. Dat schrijft NPO Wetenschap.

De onderzoekers kweekten hersencellen uit stamcellen en voegden daar Alzheimer-genen aan toe. Het petrischaaltje met genetisch aangepaste hersencellen begon binnen enkele weken de zogenoemde 'plaques' te vertonen: dit zijn eiwitophopingen. Als reactie op de plaques zagen de onderzoekers binnen in de hersencellen de zogenoemde 'tangles' ontstaan, die verantwoordelijk zijn voor het beschadigen en afsterven van de hersencellen. Dit leidt bij patiënten met Alzheimer tot vermindering van het hersenvolume en geheugen.

Volgens de onderzoekers bewijst het onderzoek dat de plaque-hypothese klopt: plaques zijn niet het gevolg van de ziekte van Alzheimer, maar de oorzaak. Nu het mogelijk blijkt om Alzheimer te kweken in een bakje wordt het veel makkelijker en goedkoper om nieuwe medicijnen te testen. Nu zijn er voor deze testen nog muizen nodig, wat per test ongeveer een jaar duurt. Het onderzoek van Se Hoon Choi en anderen werd gepubliceerd in het vakblad Nature.

© Nationale Zorggids