Normal_ipad

Het spelen van eenvoudige computerspellen (happy games) op de iPad heeft een positieve invloed op stemming en gedrag van mensen die lijden aan dementie. Hierdoor lijkt het spelen van spellen op de iPad een goede aanvulling op het reguliere activiteitenaanbod in de dagbesteding. Dat meldt Hogeschool Rotterdam.

Tijdens het project In Touch van Kenniscentrum Zorginnovatie, onderdeel van Hogeschool Rotterdam, is aangetoond dat dementerenden het spelen van happy games op de iPad een plezierige en zelfs nuttige bezigheid vinden. De spellen geven een gevoel van prestatie, wat bijdraagt aan een beter zelfbeeld en een gevoel van verbondenheid. Voor het project In Touch werden nieuwe apps ontwikkeld en bestaande apps geselecteerd die speciaal toegesneden zijn op ouderen met dementie. Het onderzoek is uitgevoerd binnen dagbehandelingen en kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie in drie gezondheidszorginstellingen in Rotterdam (Laurens, Aafje en Humanitas).

Ook zorgverleners zien de voordelen van het spelen van spellen. Zij willen mensen met dementie graag ondersteunen bij het doen van activiteiten, maar voor één-op-één begeleiding ontbreken vaak tijd en middelen. Het huidige activiteitenaanbod bestaat vooral uit groepsactiviteiten. Er is dan ook een toenemende behoefte aan individuele activiteiten. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft voor verzorgenden en mantelzorgers een instructie geschreven over het gebruik van de iPad en de spelletjes. Ook is een rapport voor spelontwikkelaars over het programmeren en ontwerpen voor mensen met dementie opgesteld. Deze rapporten zijn te vinden op de website van Kenniscentrum Zorginnovatie.

© Nationale Zorggids