Normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Seniorenorganisatie Unie KBO wil dat mantelzorgers vakantie kunnen nemen om overbelasting te voorkomen. Om dit mogelijk te maken stelt de organisatie voor dat gemeenten elk jaar een 'vakantiecheque' van 200 euro verstrekken aan mantelzorgers die intensieve en langdurige zorg verlenen. Dat meldt Unie KBO.

Met de cheque kunnen mantelzorgers voor vervanging ('respijtzorg') zorgen wanneer zij op vakantie gaan. Een dergelijke cheque zou in de plaats komen van het landelijke mantelzorgcompliment, dat   in 2015 wordt afgeschaft. Dit is een bedrag van 200 euro voor mantelzorgers waarmee de overheid haar waardering laat blijken voor het belangrijke werk dat mantelzorgers verrichten. Met het verdwijnen van het mantelzorgcompliment wordt de waardering voor de mantelzorger overgelaten aan de gemeenten. Het rijk stelt hiervoor in 2015 in ieder geval 70 miljoen beschikbaar.

Mantelzorgers in Nederland krijgen het steeds zwaarder. Overbelasting ligt op de loer, zeker nu de ouderenzorg verandert en ouderen nog meer moeten terugvallen op hun eigen omgeving. Vaak zijn dat de partner en naaste familieleden, die er steeds meer zorg- en begeleidingstaken bij krijgen. Volgens directeur van Unie KBO Manon Vanderkaa wordt de situatie van mantelzorgers steeds benauwder. 'De rek is er uit en de onduidelijkheid over alle veranderingen neemt hand over hand toe. Zonder goede ondersteuning van de mantelzorger lopen de hervormingen van de ouderenzorg uit op een regelrechte ramp', aldus Vanderkaa.

Overigens heeft Unie KBO in samenwerking met Zilveren Kruis Achmea een aanvullend verzekeringspakket samengesteld waarmee mantelzorgers extra ondersteuning krijgen. Dit extra aanvullende pakket is voor KBO-leden met een zorgverzekering bij Zilveren Kruis gratis.

© Nationale Zorggids