Logo_fonds_psychische_gezondheid

Van alle mensen die postoperatief op de intensive care van een ziekenhuis liggen krijgt maar liefst 70 tot 87 procent een delier. Delier, officieel delirium genaamd, komt het meest voor onder oudere mensen die in een ziekenhuis zijn opgenomen maar treedt ook op bij tot 60 procent van de mensen in verzorgingshuizen. Het Fonds Psychische Gezondheid wil de kennis over delier vergroten en houdt vandaag een Twitteractie met weetjes over delier.

Veel mensen hebben nog nooit van delier gehoord of associëren het alleen met alcoholgebruik en ontwenningsverschijnselen. Fonds Psychische Gezondheid vindt het van groot belang dat niet alleen het Nederlands publiek, maar ook hulpverleners goed op de hoogte zijn van de symptomen van delier. Hierdoor wordt veel leed en angst voorkomen en krijgen mensen betere hulp van zorgverleners en naasten.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: 'Een delier ontstaat bijvoorbeeld door een lichamelijke aandoening of door medicijngebruik. Het ontwikkelt zich in korte tijd en betekent dat iemand in een staat van acute verwardheid belandt. Je kunt een delier omschrijven als een soort ‘kortsluiting’ in iemands hersenen. Mensen met een delier zijn gedesoriënteerd, kunnen wanen krijgen en hallucineren en het ene moment verward zijn en het andere moment helder. Ook voelen zij zich vaak angstig en ontredderd. Vaak hebben ze zelf niet door dat ze zich anders dan anders gedragen, maar hun naasten wél.'

Fonds Psychische Gezondheid plaatst vandaag informatie over delier op Twitter en Facebook. Op www.psychischegezondheid.nl/delier is het ervaringsverhaal van Godfried Beumers te vinden, evenals een uitgebreid interview met psycholoog Lidewy Hendriks, waarin zij tips en informatie geeft over het herkennen van en omgaan met delier.

© Nationale Zorggids