Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Ouderen die actief in het leven denken te staan blijken hun lichamelijke activiteit nogal eens te overschatten. Uit een onderzoek in VUmc is gebleken dat er een groot verschil zit tussen hoeveel mensen denken te bewegen en wat ze werkelijk doen. Dat meldt Gezondheidsnet.

De senioren die meewerkten aan het onderzoek droegen een week lang een band waarmee hun beweging werd gemeten. Hoewel de deelnemers zichzelf over het algemeen als zeer actief beschouwen, blijkt slechts 21 procent van hen de bewegingsnorm daadwerkelijk te halen. Verder blijkt dat met het stijgen van de leeftijd de positiviteit over de eigen activiteit toeneemt, terwijl de ouderen niet meer gaan bewegen.

Onderzoeksleider Andrea Maier: 'Als actieve ouderen hun lichamelijke activiteit al zo overschatten dan kun je grote zorgen maken over inactieve ouderen. Terwijl bewegen zo belangrijk is om actief en onafhankelijk te blijven.' Het onderzoek vond plaats in het kader van de debatserie Grey Power die dit jaar werd gehouden in VUmc. De ouderen die meewerkten aan het onderzoek krijgen nu advies op maat om voldoende te blijven bewegen.

© Nationale Zorggids