Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Twee derde van de ouderen (66 procent) zegt liever zelf te betalen voor mantelzorg dan dat ze familie of vrienden om hulp moeten vragen. Meer dan de helft (54 procent) neemt bovendien de kosten voor huishoudelijke hulp liever voor eigen rekening dan dat ze bij de gemeente moeten aankloppen. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 1500 leden van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).

Uit de zogenoemde Kerstpeiling blijkt dat 88 procent van de ANBO-leden eigen regie wil behouden over de zorg die ze nodig hebben. 'Ouderen willen graag onafhankelijk zijn', zegt directeur van de ANBO Liane den Haan in het NOS Radio 1 Journaal. 'Ze hebben het gevoel dat ze heel dankbaar moeten zijn als iemand komt helpen.'

Volgens De Haan laat de peiling zien dat de ANBO-leden klaar zijn voor 1 januari waarbij het uitgangspunt eigen kracht en zelfredzaamheid is. 'Maar we zien dat de praktijk weerbarstiger is. Mensen beginnen vaak te laat, zien door alle wet- en regelgeving de bomen door het bos niet meer of durven hun omgeving niet om hulp te vragen, omdat ze denken lastig te zijn. Het gaat hier om een peiling, maar het is belangrijk dat we komend jaar oog houden voor senioren die niet kunnen meekomen of mensen zonder sociaal netwerk. Voor hen moet zorg en ondersteuning gegarandeerd zijn', aldus De Haan.

© Nationale Zorggids