Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_man

Het idee van 'gezonde obesitas' blijkt niet op waarheid te berusten. Mensen met zwaar overgewicht die hiervan geen gezondheidsproblemen ondervinden, blijken na verloop van tijd toch problemen te ontwikkelen. Dat is aangetoond in een onderzoek van het University College in London, zo meldt de Volkskrant.

Mensen worden aangemerkt als 'gezond obees' wanneer hun bloeddruk, cholesterol, en bloedsuiker normale waarden hebben, terwijl hun body-mass index (BMI) hoger is dan 30. Om te achterhalen of dit zogenaamd gezonde overgewicht blijvend is, volgden Britse onderzoekers twintig jaar lang een groep van 2.500 Britse mannen en vrouwen tussen de 39 en 62 jaar. Van deze groep werden bij de start van het onderzoek 181 personen geclassificeerd als obees, van wie 66 als 'gezond obees'. Al na vijf jaar bleek 32 procent van de deelnemers met gezond overgewicht toch gezondheidsklachten te hebben ontwikkeld en na twintig jaar was dat aantal gestegen naar meer dan de helft. Slechts zes procent van de gezond obese deelnemers was na vijf jaar afgevallen en had geen overgewicht meer.

Volgens de onderzoekers is 'gezonde obesitas' niet meer dan een relatieve staat van gezondheid - het is alleen minder ongezond dan het meest ongunstige scenario: ongezonde obesitas. Mensen met 'gezonde obesitas' lopen een grotere kans op hart- en vaatziekten dan gezonde mensen met normaal gewicht. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit en niet betrokken bij het onderzoek, zegt: ''Gezonde obesitas' is schijngezondheid, net als het idee van een gezonde roker: slechts een heel klein deel van hen blijft gezond. En je weet niet wie dat zijn.'

© Nationale Zorggids