Normal_medicijnen_depressief_ouderen_bejaarden_

Het risico op een korter leven wordt door 1 op de 3 mensen verkozen boven het dagelijks slikken van medicijnen om hartziekten te voorkomen. Meer dan 8 procent van de mensen zijn bereid om 2 jaar van hun leven op te geven als ze daarmee het slikken van medicijnen kunnen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoeken van de University of California San Francisco en de University of North Carolina, zo meldt Gezondheidsnet. 

1000 mensen van gemiddeld 50 jaar namen deel aan het onderzoek. Zij vulden een online enquête in waarin zij aangaven hoeveel tijd ze aan het einde van hun leven wilden inleveren om het dagelijks nemen van pillen te vermijden. Daarnaast werd onderzocht hoeveel geld mensen overhebben om het dagelijks slikken van hartmedicijnen te vermijden. Als laatste werd gekeken welke hypothetisch risico's op overlijden de deelnemers acceptabel vonden in ruil voor het niet hoeven slikken van dagelijkse hartmedicatie. 
 
Meer dan 8 procent van de respondenten gaf aan bereid te zijn om 2 jaar van hun leven op te geven om het slikken van medicijnen te voorkomen. 21 procent wilde een week tot een jaar van hun levensduur inleveren in ruil voor een medicijnloos bestaan. 60 procent van de mensen zou geen tijd inleveren in ruil voor minder of geen hartmedicatie-gebruik. 62 procent van de respondenten gaf ook aan helemaal geen risico op overlijden te willen lopen. Eén op de 10 wilde wel een 10 procent kans op overlijden riskeren als dat betekende dat ze niet dagelijkse pillen hoeven te slikken.
 
Eén op de 5 mensen, zo bleek ook uit het onderzoek, zou meer dan 1000 dollar betalen om te voorkomen dat ze dagelijks medicijnen moeten slikken gedurende de rest van hun leven. 43 procent van de deelnemers stelde echter dat ze hier helemaal geen geld voor over hebben. 
 
© Nationale Zorggids