Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

Het kabinet loopt niet warm voor de mogelijkheid van een flexibele AOW, waarbij mensen hun AOW-pensioen eerder of later kunnen opnemen. Een dergelijk systeem is duurder en ingewikkelder dan het huidige systeem, zo schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Ze reageerde hiermee op een motie die eind 2013 werd aangenomen. Dat meldt Trouw.

Bij een flexibele AOW (Algemene Ouderdomswet) kunnen mensen ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken of juist langer door te gaan. Het bedrag dat iemand ontvangt zou dan moeten afhangen van het moment waarop de oudedagsvoorziening ingaat. Klijnsma denkt dat deze regeling een negatief effect zal hebben op de arbeidsdeelname, omdat een deel van de bevolking door een flexibele AOW eerder zal stoppen met werken. Volgens de staatssecretaris is dit ongunstig voor de overheidsfinanciën. Klijnsma benadrukt dat eerder ophouden met werken niet voor iedereen is weggelegd. Alleen wie genoeg financiële middelen heeft, kan zich dat permitteren. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat eerder met AOW gaan zorgt voor een hoger beroep op de bijstand, schrijft ze.

De ouderenorganisatie ANBO is van mening dat het standpunt van Klijnsma deels is gebaseerd op 'redelijk antiek' onderzoek van het Centraal Planbureau. De ANBO is voor een flexibele AOW, omdat een vaste, door de overheid opgedrongen pensioenleeftijd niet meer van deze tijd is, aldus de organisatie.

© Nationale Zorggids