Normal_budget_geld_bezuinigingen35

De provincies Groningen en Drenthe krijgen gezamenlijk minder geld om banen in de huishoudelijk hulp te redden dan Friesland, terwijl daar veel minder hulpbehoevenden zijn. In Groningen en Drenthe maken gezamenlijk 30.000 ouden en zieken gebruik van huishoudelijk hulp, in Friesland zijn dat er 16.000. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Hoewel Groningen en Drenthe bijna twee keer zoveel hulpbehoevenden heeft als Friesland, krijgen de Friezen toch een half miljoen meer om zo veel mogelijk huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Groningen en Drenthe krijgen gezamenlijk 24,4 miljoen euro, Friesland ontvangt 24,9 miljoen.

Alle noordelijke gemeenten konden in 2014 bij de overheid aankloppen voor de ‘Huishoudelijke Hulp Toelage’. De Friese gemeenten deden dat echter samen aan het einde van de aanvraagperiode. “We hebben het bewust zo gedaan”, zegt wethouder Tolsma uit Friesland. “Als alle gemeenten afzonderlijk de aanvraag hadden ingediend, hadden zij nooit de inzendtermijn gehaald. En omdat het via de snellere eindprocedure ging, konden we meer geld krijgen. We zijn spekkoper.”

De overheid heeft 190 miljoen beschikbaar gesteld voor deze toelage. Niet alle gemeenten deden een beroep op de toelage. Het overgebleven geld is verdeeld over de gemeenten die dat wel deden. De gemeenten gebruiken het geld om een deel van de salariskosten van de mensen in de thuiszorg te vergoeden.

 © Nationale Zorggids