Normal_oog

Na een week oefenen kunnen de ogen van ouderen net zo scherp zien als die van jongeren. De oefeningen zorgen namelijk voor een grotere gevoeligheid voor contrast en een betere zichtbaarheid van objecten. Dat blijkt uit een experiment van de University of California, meldt NU.nl.

De onderzoekers selecteerden zestien jongeren en zestien ouderen zonder oogziekten of tekenen van cognitieve achteruitgang. Zij kregen een week lang 1,5 uur per dag plaatjes te zien, waarvan ze moesten bepalen of deze met de klok mee of tegen de klok in waren gedraaid. De deelnemers oefenden in de buurt van de grens van het contrast dat ze een dag eerder nog konden onderscheiden, waardoor het niveau elke dag steeds een beetje hoger werd.

Door de oefening bleek dat het verschil tussen jongeren en senioren op te heffen is. In het begin bleek nog dat jongeren beter scoorden, maar de ouderen boekten gedurende de week vooruitgang. Na zeven dagen konden de ouderen de plaatjes net zo goed onderscheiden als de jongeren. Zowel jongeren als ouderen scoorden na de trainingsweek beter op een oogtest met posters en letters. Nader onderzoek bevestigde dat deze vooruitgang heeft te maken met het verwerken van visuele informatie in het brein en niet met veranderingen aan de ogen.

© Nationale Zorggids