Normal_dementie

De dagbesteding voor dementerenden staat onder grote druk. Gemeenten korten namelijk tussen de 25 en 50 procent op de dagbesteding en daardoor dreigt deze vorm van zorg te aanzienlijk af te nemen of zelfs helemaal te verdwijnen. Dat blijkt uit twee apart inventarisaties van Alzheimer Nederland en GGZ Nederland, meldt Skipr.  

Een zinvolle dagbesteding is volgens GGZ Nederland cruciaal is om de ingezette koers van beddenafbouw te realiseren. Zorgaanbieders wijzen op het risico van verwaarlozing, terugval, toename crisisopname en toename veiligheidsrisico’s indien op lokaal niveau niet kan worden voldoen aan de zorgbehoefte van deze kwetsbare groep.

Volgens GGZ Nederland geven zorgaanbieders verder aan dat ze te maken hebben met veel verschillende eisen van gemeenten en dat leidt tot extra administratieve lasten en financiële risico’s. Het gaat om eisen op het gebied van kwaliteit, registratie, declaratie en verantwoording. Die veelheid komt de zorg niet ten goede.

Alzheimer Nederland komt tot vergelijkbare conclusies als GGZ Nederland. Volgens de inventarisatie van Alzheimer Nederland worden als gevolg van bezuinigingen op vervoer en personeel de professionals vervangen door vrijwilligers. Dit kan alleen als de vrijwilligers getraind zijn, want kennis van dementie is nodig om met dementerenden om te gaan. Vrijwilligers zijn niet altijd deskundig genoeg om met deze doelgroep om te gaan.

Ook voor mantelzorgers is het één en ander veranderd. Door de hogere eigen bijdrage op de dagbesteding gaat de dementerende minder vaak naar de dagbesteding. Daardoor hebben de mantelzorgers het drukker.

Alzheimer Nederland geeft aan dat ze zich zorgen maken over de bezuinigingen in de rest van het jaar en dat ze de veranderingen in de zorg scherp in de gaten houden.

© Nationale Zorggids