Normal_voorgevel_seniorenwoning_-_heemskerk_-_20396838_-_rce

Nederlandse senioren willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar twee derde van hen verwacht dat hun kinderen geen hulp bieden als dat nodig is, zo blijkt uit onderzoek van de Unie KBO. Bovendien zou 91 procent van de senioren niet bij de eigen kinderen in huis willen wonen. Dit meldt Unie KBO.

De meeste senioren wonen zelfstandig en willen dat graag zo lang mogelijk blijven doen. 77 procent van de senioren die zelfstandige woont, verwacht zo tot hun overlijden te kunnen blijven wonen. Toch is het de vraag of hun woning daar wel voor geschikt is en of ze hulp krijgen als dat nodig is. Uit onderzoek ‘Langer thuis wonen’ van de Unie KBO onder 600 65-plussers blijkt dat twee derde van de senioren niet verwacht dat hun kinderen te hulp zullen schieten. Volgens Manon Vanderkaa, directeur van de Uni KBO denken senioren dat de hulpbereidheid zal afnemen als de zorg intensiever wordt.

Aan de andere kant zou 91 procent van de senioren een aanbod om bij hun kinderen te gaan wonen, afwijzen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna zes op de tien senioren wil het liefst naar een aanleunwoning, wanneer zelfstandig wonen niet mogelijk meer is. Nederlandse senioren bereiden zich wel tijdig voor op langer thuis wonen. 38 procent van alle senioren heeft al aanpassingen aan hun huis laten verrichten. Maar 15 procent vindt de woning niet geschikt voor lange zelfstandige bewoning en wil liever verhuizen.

© Nationale Zorggids