Normal_alzheimer

Wetenschappers van de Universiteit Twente doen de komende vier jaar onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer dat rekening houdt met meerdere factoren. Volgens de onderzoekers focussen huidige medicijnen zich slechts op één enkele factor. De bedoeling is dat de nieuwe ‘medicijncocktail’ het beter doet dan bestaande medicijnen tegen Alzheimer. Dat meldt Kennislink.

Het nieuwe medicijn moet met behulp van nanodeeltjes gericht in de hersenen komen. De onderzoekers krijgen een subsidie van 900.000 binnen het Deltaplan Dementie van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Huidige medicijnen bestrijden verslechtering van het geheugen en probleemgedrag, zoals onrust of agressie. “Die medicijnen focussen op één enkele factor van de ziekte en proberen die te onderdrukken”, zegt Kerensa Broersen van de Universiteit Twente. “Wij willen een multipil ontwikkelen, waarbij we rekening houden met verschillende factoren. Daarvoor gebruiken we deels bestaande medicijnen, daarnaast werken we samen met het bedrijf Crossbeta Biosciences.”

Volgens Broersen heeft het bedrijf Crossbeta Biosciences 150 kandidaatmedicijnen klaar liggen. “Met behulp van fluorescentie kunnen we bepalen welke van deze medicijnen het beste in staat zijn om de giftigheid van eiwitklontjes te neutraliseren. In totaal hebben we de keus uit ongeveer 200 medicijnen, waarvan er uiteindelijk vier in de cocktail terecht moeten komen”, aldus Broersen. Voor haar is het onderzoeksproject geslaagd als de nieuwe medicijncocktail het beter doet dan de losse medicijnen tegen Alzheimer.

© Nationale Zorggids