Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Het merendeel van de ouderen is niet bekend met nieuwe woonvormen. Dit blijkt uit de Woonmonitor 2015. Slechts 11 procent van de respondenten kende de nieuwe woonvorm moderne hofjes. Terwijl maar 2 procent wist over het bestaan van mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen. 70 tot 80 procent van de ouderen was daarentegen bekend met traditionele woonvormen zoals aanleunwoningen, seniorenwoningen, serviceflats en woonzorgcomplexen. Dit meldt ActiZ. 

Nu veel verzorgingshuizen sluiten en het overgrote deel van de senioren tot op hoge leeftijd zelfstandig blijft wonen, zijn nieuwe woonvormen voor ouderen hard nodig. Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen, huurt een woning en overweegt alleen te verhuizen als er zorg en ondersteuning nodig is. Dat blijkt uit 'De Woonmonitor 2015', een landelijk onderzoek van Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat 62 procent van de 2.500 55-plussers die deelnamen aan het onderzoek, zich gezond voelt en dat 90 procent tevreden is over zijn woonsituatie. Ruim 30 procent wil nooit meer verhuizen; van de 75-plussers is dat zelfs 44 procent. En toch, als er zorg nodig is, voor partner of zichzelf, of als de huisarts of specialist aandringt, is verhuizen een optie. Toch is er ook een grote groep die wel overweegt te verhuizen, met name om dan kleiner te gaan wonen. 
 
De nieuwe woonvormen voor ouderen zijn bij het merendeel van de respondenten niet bekend. Van de mensen die de nieuwe woonvormen wel kennen, zou een groter deel daar wel willen wonen. Daarbij komt naar voren dat het opleidingsniveau zeer bepalend is voor de kennis over woonvormen. En dat jonge ouderen beter bekend zijn met de woonvormen dan de 75-plusser. Aad Kosten, directeur van ActiZ: "We zullen moeten werken aan grotere bekendheid van nieuwe woonvormen. Zodat iedereen daar kan wonen, waar hij zijn leven op een prettige manier kan vervolgen."
 
© Nationale Zorggids