Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Verpleeghuis Wendhorst in Heerde is de eerste zorginstelling die “De Tovertafel” van Active Cues in gebruik heeft genomen. De tafel is gemaakt voor dementerende ouderen en heeft tot doel om de apathie te doorbreken en hen in beweging te brengen. Dat meldt Mantelzorgelijk.

De Tovertafel is een projectie op een willekeurige (eet)tafel. Boven die tafel hangt een kastje dat allemaal beelden kan projecteren op de tafel. Denk hierbij aan vlinders, visjes of herfstblaadjes. Via een infrarood sensor worden er handen gedetecteerd en op die manier kan de dementerende oudere bijvoorbeeld blaadjes van tafel vegen of visjes verjagen.

Ontwerpster Hester Anderiesen zag dat er iets ontbrak voor deze groep ouderen.“Ik sprak iemand die mij vertelde over de negatieve gevolgen van de veelal zeer passieve levensstijl van ouderen met dementie”, zegt zij. “Dit inspireerde mij om een promotieonderzoek op te zetten om te proberen als ontwerper er iets aan te veranderen. Ik kwam er al snel achter dat voor de minst actieve groep, ouderen in een vergevorderd stadium, nauwelijks nog goede stimulerende producten op de markt zijn.”

Volgens Mantelzorgelijk reageren zorgprofessionals positief. Het kan als activiteit ingezet worden als zorgprofessionals druk zijn met de zorg voor andere cliënten, of als groepsactiviteit.

© Nationale Zorggids