Normal_alzheimer

Door veranderingen in de hersenen is alzheimer ontstaan. De mensheid wordt steeds slimmer, de hersens complexer, maar daardoor ontstaat ook een ziekte als alzheimer. Dat concluderen Chinese onderzoekers uit een analyse van het DNA van negentig mensen, meldt Trouw. 

De Chinezen schrijven dat de mens ooit een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. Ze werden slimmer en konden beter met veranderende omstandigheden omgaan. De genen die zouden zijn betrokken bij de ontwikkeling van het brein, zouden door natuurlijke selectie zijn veranderd. De genen zorgden voor meer verbindingen tussen neuronen in de hersenen.

De onderzoekers maakten een analyse van het DNA van negentig mensen die hun roots in Afrika, Azië of Europa hebben. Onderzocht werd of daar hersenpatronen in te ontdekken waren die bijvoorbeeld wel bij Europese, maar niet in Aziatische mensen te zien waren. Op die manier probeerden ze erachter te komen wanneer de verandering in hersenen heeft plaatsgevonden.

Volgens de Chinezen heeft de verandering ook alzheimer doen ontstaan. "Er komt steeds meer bewijs dat alzheimer te maken heeft met die complexiteit", zeggen ze. "Zeker als het brein ouder wordt, kunnen er dan storingen in de voedselvoorziening ontstaan die leiden tot aftakeling van de hersenfuncties." De mens is het enige wezen dat alzheimer kan krijgen. Daarom moet het 'foutje' bij de laatste evolutionaire stappen zijn ontstaan.

© Nationale Zorggids