Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Verzekeraars hebben onvoldoende zorg ingekocht om alle zieken, gehandicapten en ouderen tot het einde van dit jaar thuis te verplegen. Dat zegt directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland, meldt NRC Handelsblad. 

Blok verwacht grote problemen als de zorgverzekeraars niet meer geld willen geven. De zorgverzekeraars betalen namelijk het salaris van de wijkverpleegkundigen. De wijkverpleging heeft dit jaar te maken met een bezuiniging van 400 miljoen euro in vergelijking met het budget van vorig jaar. Het Rijk heeft dit jaar ruim drie miljard beschikbaar.  Verzekeraars kopen daarom tien procent minder in. Volgens De Blok ligt het probleem bij de vele aanmeldingen van mensen die recht hebben op thuiszorg. Buurtzorg denkt er dit jaar 15.000 extra cliënten bij komen.

De Blok heeft wel een verklaring voor de toename. “Dat komt vooral door andere ontwikkelingen in de gezondheidszorg, zoals de sluiting van verpleeghuizen”, zegt hij. “Veel ouderen wonen langer thuis, en kloppen bij ons aan. Ook hebben andere thuiszorgorganisaties een cliëntenstop, omdat ze anders niet uitkomen met het huidige budget. Patiënten die zij niet kunnen opvangen, komen bij ons terecht.”

Volgens De Blok gaan de bezuinigingen niet samen met de toestroom van cliënten. Als verzekeraars dat niet beseffen, ontstaat er een groot probleem, zegt hij. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een lijst waaruit dat verzekeraars een bedrag van 35 miljoen hebben gereserveerd om overschrijdingen van het budget door zorgorganisaties te dekken. 

© Nationale Zorggids