Normal_copyright_stockfreeimages_drinken_jongeren_jongen_alcohol_drank

Twintig procent van de ouderen drinkt te weinig en van hen is zeventig procent zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD in samenwerking met de Universiteit van Tilburg, meldt De Telegraaf.

Als ouderen te weinig drinken, kan dat fatale gevolgen hebben. Met het extreem warme weer in Nederland is de kans op uitdroging bij ouderen groot. Volgens GGD-arts Francis Konings levert dat grote risico's op voor de gezondheid. “Veel ouderen en mensen in hun omgeving weten niet dat het  dorstgevoel vanaf 65 jaar afneemt. Men krijgt dus geen dorst ook al is het lichaam uitgedroogd. Heel veel mensen weten niet hoeveel ze moeten drinken en concreet hoeveel kopjes/ glazen dat per dag zijn. En als ze zich wel ervan bewust zijn, weten ze vaak niet welke mogelijke oplossingen er zijn om te ondersteunen om meer te gaan drinken”, aldus Konings. Volgens hem leidt dit tot veel spoedopnames in het ziekenhuis en loopt de sterfte op van mensen die opgenomen worden met uitdrogingsverschijnselen.

Elk jaar belanden er weer ouderen in het ziekenhuis vanwege uitdroging. Door de uitdroging kunnen mensen verward overkomen, is er een kans op bloedvatverstoppingen en een lage bloeddruk. Ook Marjolein van der Graag van het Nationaal Ouderenfonds adviseert aan ouderen om voldoende te drinken. “Het klinkt betuttelend om ouderen te vertellen dat ze genoeg moeten drinken, maar als het lichaam niet aangeeft dat het uitdroogt, kan een waarschuwing levens redden.”

© Nationale Zorggids