Normal_thumb_keukentafel

85 procent van de mantelzorgers is nooit uitgenodigd om aan te schuiven bij het zogeheten keukentafelgesprek. In het keukentafelgesprek overleggen de gemeente, de zorgbehoevende en de mantelzorger over welke zorg nodig is. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een onderzoek van Trouw onder cliëntenorganisaties. 

Mezzo, landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers, betreurt het ten zeerste dat veel mantelzorgers niet voor dit gesprek uitgenodigd worden. "Als je de mantelzorger niet uitnodigt dan praat je óver in plaats van mét hem of haar", aldus een woordvoerder.
 
Uit een ondervraging onder gemeenteambtenaren komt echter een tegenstrijdige conclusie naar boven. 79 procent van de gemeenteambtenaren geeft namelijk aan dat mantelzorgers juist wel betrokken worden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voerde dit onderzoek uit. Een mogelijke verklaring is, zo stelt Mezzo, dat gemeenten vaak indirect contact opnemen met mantelzorgers. De mantelzorger wordt dan niet uitgenodigd voor het keukentafelgesprek, maar de gemeente geeft wel aan hen aan dat een gesprek 'aangevraagd kan worden'. Daarnaast zouden er bij gemeenten vaak geen gegevens van de mantelzorger bekend zijn. De uitnodiging verloopt daarom via de cliënt en het is mogelijk dat die daar blijft hangen. Volgens VNG kan de communicatie tussen gemeenten en mantelzorgers beter. 
 
© Nationale Zorggids