Normal_ouderenzorg_mantelzorg_personeel_vrijwilliger345

Au-pairs zouden voor alleenstaande oudereneen nieuwe bron van sociale ondersteuning kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek van studenten van de NHL Hogeschool. Zij onderzochten de behoefte naar de inzet van au-pairs voor ouderen. Ruim 28 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan wel aan de slag te willen als au- pair bij thuiswonende ouderen. Dit meldt Gemeente.nu. De studenten voerden het onderzoek uit in opdracht van Hof en Hiem Thuiszorg en Miks Welzijn.

Ouder moeten langer zelfstandig blijven wonen, waardoor er een groter beroep op ondersteuning wordt gedaan door familie, buren en vrienden. De opdrachtgevers kwamen daardoor met het idee om au-pairs in te zetten bij ouderen. Au-pairs worden nu vooral ingezet in gezinnen met jonge kinderen, voor alleenstaande ouderen zou het een nieuwe bron van sociale ondersteuning kunnen worden. Maar de praktijk blijkt weerbarstig, zegt Harrie Dijkstra, manager Hof en Hiem Thuiszorg. “De studenten stuitten al snel op een wettelijke bepaling dat au-pairs uitsluitend aan het werk mogen als er minimaal twee volwassenen deel uitmaken van een leefeenheid. Terwijl alleenstaande ouderen waarschijnlijk meer behoefte hebben aan een inwonende au-pair.”
 
De studenten kwamen met de suggestie om een buurt au-pair in te voeren. Deze au-pair is inwonend bij een van de buurtgenoten en doet werkzaamheden voor meerdere ouderen in de buurt. Hiermee wordt voldaan aan de eis van minimaal twee volwassenen. Een andere suggestie van de studenten is om jongeren goedkoop te laten wonen in een zorgcentrum met als voorwaarde dat ze ouderen in de omgeving vrijwillig gaan helpen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft belangstelling voor het idee getoond. Het ministerie is verantwoordelijk voor de wetgeving rondom au-pairs.
 
© Nationale Zorggids