Normal_reanimatie_dummie

De ouderen in Nederland moeten het hele verhaal te horen krijgen over reanimatie. Dat schrijft Nursing-columnist en verpleegkundige Hugo van der Wedden in Trouw. Volgens hem overleeft een overgrote meerderheid de reanimatie niet. 

Onlangs bleek uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum dat ouderen die na een hartstilstand gereanimeerd worden en dat overleven, daar meestal ongeschonden of met een licht neurologische stoornis uit komen.

In een reactie stelde Micheal Kuiper, directeur van de Nederlandse Reanimiatieraad, dat ouderen geen wonderen van reanimatie moeten verwachten. Uit een richtlijn die in 2013 werd gepubliceerd door huisartsen, verpleeghuisartsen en verpleegkundigen kwam naar voren dat 50 procent van de 70-plussers blijvende hersenschade aan een reanimatie overhoudt. Volgens het onderzoek van het AMC is dat maar maximaal tien procent en schetst de richtlijn een te negatief beeld.

"Wij hebben de makers van die richtlijn destijds sterk geadviseerd om deze niet zo te publiceren”, zegt Kuiper. “Wanneer je kijkt op welke onderzoeken zij zich baseren, wordt de Nederlandse situatie genegeerd. Ze hebben onder meer Japanse en Tsjechische onderzoeken bekeken. Maar die uitkomsten zeggen vrijwel niets over de situatie in Nederland."

Volgens Van der Wedden klopt het dat de richtlijn een te negatief beeld schetst. Ook Kuiper heeft gelijk dat de richtlijn niet toepasbaar is op Nederland. Maar de columnist vindt dat de belangrijkste uitkomsten van het AMC-onderzoek onbesproken blijven. “De overgrote meerderheid van de ouderen - ruim duizend tijdens de onderzoeksperiode - overleed ondanks reanimatie. Hoe stierven deze mensen? Het AMC-onderzoek wijdt er geen woord aan, maar Amerikaans onderzoek maakt aannemelijk dat een ruime meerderheid van hen ribbreuken opliep tijdens de reanimatiepoging. Een aanzienlijk deel van de onderzochte hoogbejaarden stierf vervolgens op de intensive care”, aldus van der Wedden.

© Nationale Zorggids