Normal_ouderenzorg29084

Extra vitamine D kan ervoor zorgen dat ouderen minder vaak vallen. Een supplement zou het tekort bij ouderen moeten tegengaan. Dat schrijven onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center, meldt NU.nl.

Omdat ouderen niet vaak meer buiten komen en een matig eetpatroon hebben, hebben zij een tekort aan vitamine D. Een tekort kan leiden tot zwakke spieren en een slechter evenwichtsgevoel. Een val kan grote gevolgen hebben voor ouderen, maar het kan ook tot angst leiden waardoor de ouderen minder actief en zelfstandig worden.

De wetenschappers lieten 68 ouderen een maand lang een placebo of een vitamine D-supplement innemen. Aan het begin en aan het einde werd hun bloed getest. Ook werd genoteerd hoe vaak de ouderen in het verleden vielen en de deelnemers hielden bij hoe vaak dat gebeurde in de testperiode.

Ouderen bij wie voor aanvang van de studie een vitamine D-tekort werd geconstateerd, had daar na de testperiode, op één oudere na, geen last meer van. Ook vielen de senioren de helft minder vaak dan hun leeftijdsgenoten die een placebo hadden ingenomen. 

© Nationale Zorggids