Normal_reanimatie

Populaire medische televisieseries zoals Grey’s Anatomy en House geven een verkeerd beeld van reanimatie. In die series wordt door reanimatie 70 procent van de levens gered, terwijl het in werkelijkheid maar om dertien procent gaat. Dat concluderen onderzoekers van de University of Southern California, meldt het Algemeen Dagblad. 

De onderzoekers maken zich zorgen om de misleidende informatie van de series, die vooral zijn bedoeld om mensen te vermaken. Er zou een te positief beeld van de overlevingskansen van de reanimatie worden geschetst. “De meeste mensen weten niets van de werkelijke overlevingskansen van reanimatie en baseren zich bij het maken van beslissingen voor zichzelf en familieleden dus op foutieve aannames'', zegt hoofdonderzoeker Susan Enguidanos.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 91 afleveringen van Grey’s Anatomy en House uit de seizoenen van 2010 en 2011. In totaal werd er 46 keer gereanimeerd. 70 procent werd door de reanimatie in leven gehouden en ongeveer de helft kon na een korte tijd in het ziekenhuis weer naar huis. Een veel te positief beeld, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers stellen daarnaast vast dat de tv-personages voornamelijk tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, maar meer dan 60 procent van de gereanimeerden is in werkelijkheid ouder dan 65. Bovendien is de reanimatietechniek in de series vaak niet op orde.

In Nederland is er onlangs ook discussie ontstaan over het gebruik van reanimatiecijfers. Aanleiding is het onlangs gepubliceerde ARREST-onderzoek van het AMC naar de Nederlandse situatie bij reanimatie van ouderen (70+) buiten het ziekenhuis. Daaruit bleek dat ouderen die na een hartstilstand gereanimeerd worden en dat overleven, daar meestal ongeschonden of met een licht neurologische stoornis uit komen. De Reanimatieraad stelde daarop echter dat mensen geen wonderen van reanimatie moeten verwachten, omdat de meeste mensen een reanimatie niet overleven. De NVVE heeft, vanwege de discussie die is ontstaan, de betrokken organisaties uitgenodigd voor een bijeenkomst over de meeste actuele reanimatiecijfers.

© Nationale Zorggids