Normal_medicatie

Er zijn in Nederland meer zieke ouderen dan nodig is. Tientallen ouderen worden namelijk chronisch ziek omdat zij niet de beschermde vaccins krijgen die ze nodig hebben. Dat meldt De Telegraaf. 

Het gaat onder meer om preventieve inenting tegen gordelroos, longontsteking, kinkhoest en hepatitis-A. De preventieve inenting, die overigens wel beschikbaar is, wordt al jaren niet meer op een actieve wijze aangeboden. Een groep artsen wil dat hierin snel verandering komt.

“Patiënten worden dom gehouden, onwetend van de vaccins die vaak gewoon voorhanden zijn”, zegt klinisch farmacoloog prof. dr. Koos Brouwers, verbonden aan het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij ouderen (Ephor) van het UMC-Utrecht. “Dat die entstoffen bestaan, wordt oudere patiënten simpelweg niet verteld.”

Samen met collega’s presenteert Brouwer vandaag een rapport over het gezondheidsbelang van vaccinatie bij ouderen. Ouderenorganisatie Unie KNO en NVOG krijgen het rapport met aanbevelingen aangeboden.

Ongeveer 70 procent van de Nederlandse 65-plussers heeft chronische aandoeningen en daarom extra vatbaar voor infectieziekten.

© Nationale Zorggids