Logo_download__2_

In Nederland wonen ruim een miljoen ouderen die eenzaam zijn. 200.000 van hen zijn daarbij extreem eenzaam: zij zien of spreken wekenlang niemand. Deze ouderen krijgen hooguit eens per maand een bezoekje. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds. Op donderdag start de Week tegen Eenzaamheid, waarin aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid onder ouderen. 

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, wordt door middel van diverse acties aandacht gevraagd voor deze grote groep senioren, die niet mag worden vergeten. Het Nationaal Ouderenfonds roept mensen op om in de eigen omgeving ook oog te hebben voor de eenzame oudere buurman- of vrouw.

Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen, zo blijkt uit de cijfers van het fonds. Van de ouderen, die in een zorginstelling wonen, krijgen er zo'n 10.000 nooit bezoek. Eén op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt minder dan eens per maand buiten en sommige ouderen komen maar een keer per jaar buiten bij gebrek aan familie, vrienden en vrijwilligers. Uit onderzoek blijkt dat eenzame ouderen 14 procent meer risico hebben op een vroegtijdige dood dan een gemiddelde persoon. 

Om eenzaamheid te bestrijden houdt het fonds in de Week tegen Eenzaamheid onder meer de Goedgemutste Breicampagne. Kleine mutsjes worden gebreid en met een flesje van innocent in de winkel verkocht. Per flesje gaat twintig cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Als afsluiting van de Week tegen Eenzaamheid vindt op vrijdag 2 oktober de Nationale Ouderendag plaats. Op deze dag worden ruim 1200 wensen van ouderen door vrijwilligers in vervulling gebracht. Het Ouderenfonds vindt het van belang om in deze tijd, waarin mensen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen en waarin de zorg wordt uitgekleed, juist ook mooie momenten te creëren. Zo doet wat extra aandacht wonderen.

© Nationale Zorggids