Normal_medicijn2

Medicijnen die ook in Nederland veel worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te laten dalen, versnellen de veroudering. Dat blijkt uit onderzoek van de Tulane University in New Orleans, meldt NU.nl.

Deze medicijnen zouden volgens de onderzoekers de stamcellen beschadigen, waardoor bijwerkingen als geheugenverlies, spierpijn, diabetes, verminderde leverfunctie, vermoeidheid en staar optreden. De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze stamcellen van jonge (gemiddeld 38 jaar) en oudere (gemiddeld 56 jaar) gezonde vrijwilligers verzamelden. De vrijwilligers werkten mee aan proeven om te zien hoe stamcellen reageren op de medicijnen.

Mensen met vernauwingen aan de slagaders hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daarom schrijven artsen vaak statines voor, cholesterol verlagende medicijnen die zorgen voor een lagere sterftekans. Volgens het onderzoek hebben de statines dus ook een negatief effect op de gezondheid. "Mensen die statines als preventief medicijn gebruiken moeten daar op basis van deze resultaten nog eens goed over nadenken", zegt professor en hoofdonderzoeker Reza Izadpanah.

© Nationale Zorggids