Normal_mantelzorg_handen2
In Hengelo zijn naar schatting 21.000 mensen, die onbetaald en vaak langdurig zorgen voor een ziek familielid of vriend. Het college van B en W vindt het belangrijk dat deze mantelzorgers kunnen rekenen op
goede ondersteuning. In het concept actieplan Mantelzorg Mogelijk Maken staan daarvoor verschillende voorstellen en (beleids)uitgangspunten.
De gemeente Hengelo voert samen met meerdere zorgaanbieders in de stad al langer een
actief Mantelzorgbeleid. Het college en de gemeenteraad willen dit beleid graag actualiseren en
beter laten aansluiten bij de veranderingen in de zorg, in navolging op een WMO-beleidsnotitie uit 2014. Het Steunpunt Informele Zorg en een klankbordgroep van mantelzorgers hebben meegedacht over het actieplan.
 
Het uitgangspunt van het actieplan is ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken. Voorheen lag de nadruk op de groep overbelaste verzorgers, maar vanaf nu is preventie het speerpunt. Omdat ondersteuning van de mantelzorger automatisch ook (vervangende) ondersteuning aan de hulpvrager betekent, wordt het een niet langer zonder het ander gezien. In het actieplan wordt mantelzorgbeleid daarom gelinkt met de mogelijkheden om de hulpvrager te ondersteunen. Het maakt dan niet uit of de oplossing vanuit het mantelzorgbeleid 'of uit een andere koker' komt. 
 
Aandacht voor alle mantelzorgers
Onder de noemers ‘vinden, verlichten, versterken en verbinden’ wil de gemeente de komende jaren een goed stelsel aan voorzieningen voor alle mantelzorgers mogelijk maken. De hulp en ondersteuning die mantelzorgers kunnen ontlasten, moet beter bij hen bekend worden. Daarom gaat de gemeente met hulp van onder meer huisartsen en scholen proberen meer mantelzorgers te vinden.
Ook komt er meer ‘scholing op maat’ voor mantelzorgers die hen kan helpen bij het volhouden van hun werk. Als een mantelzorger ondersteuning nodig heeft bespreekt de gemeente de mogelijkheden hiervoor met de mantelzorger.

Voordat het actieplan definitief wordt, kunt ook u inspraak hebben. Het actieplan is op te vragen bij de gemeente Hengelo. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om dinsdag 13 oktober mee te praten over het plan tijdens de Politieke Markt. 

© Nationale Zorggids