VUmc 100-plus onderzoek groepsfoto
Op de Nationale Ouderendag vond een bijzondere bijeenkomst plaats. 26 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoetten elkaar in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Alle ouderen nemen deel aan het 100-plus onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, zo meldt dit centrum.
Natuurlijk werden de 100-plussers bijgepraat over de stand van zaken van het 100-plus onderzoek waar zij aan deelnemen. In een gesprek met Maartje van Weegen vertelde hoofdonderzoekster dr. Henne Holstege dat zij wil achterhalen hoe het mogelijk is zeer oud te worden zonder enkele tekenen van dementie. De kennis over hoe het menselijk lichaam de hersenen tot op zo’n hoge leeftijd gezond kan houden, kan een grote bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen dementie.
 
Het 100-plus onderzoeksteam bezoekt de deelnemers, inmiddels al meer dan 150, aan huis voor een interview en een aantal mondelinge testjes. Daarnaast stelt een deel van de deelnemers na het overlijden hun hersenen ter beschikking aan het onderzoek. Tijdens de huisbezoeken van de onderzoekers bleek dat veel 100-plussers het leuk zouden vinden om hun generatiegenoten te ontmoeten. En zo kwam deze bijeenkomst tot stand.
 
© Nationale Zorggids