Normal_ouderen_drinkt

Zorgorganisaties die verpleeghuiszorg bieden aan ouderen met dementie kunnen zich vanaf heden weer aanmelden voor de Monitor Woonvormen Dementie. De monitor, uitgevoerd door het Trimbos Instituut, gaat in het voorjaar van 2016 van start met een nieuwe meetronde. De resultaten van de monitor worden gebruikt om de kaders voor het beleid in verpleeghuizen vast te stellen. Dit meldt het Trimbos Instituut. 

De monitor richt zich op meerdere aspecten van de verpleeghuiszorg. De behoeftes van mensen met dementie en hun welzijn staan centraal. Hetzelfde geldt voor aandacht voor en samenwerken met familie en naasten. Er wordt tijdens de monitor gekeken hoe de zorgverlening hier mee om kan gaan. Cruciale rol bij dementiezorg is, zo meldt het Trimbos, het bieden van zorg in een zoveel mogelijk vertrouwde en herkenbare omgeving.
 
Via deelname aan de monitor krijgen zorgorganisaties inzicht in hun sterke en zwakke punten. Zo kunnen zij via de monitor onder meer achterhalen waar mogelijkheden voor verbetering liggen ten opzichte van andere zorginstellingen. De monitor biedt de zorgorganisaties ook de mogelijkheid om de beleidskeuzes onder de loep te nemen. De gevolgen van de beleidskeuzes op de kwaliteit van de geboden zorg worden ook geanalyseerd. 
 
In de dementiezorg spelen momenteel nog kwaliteitsvraagstukken, aldus het Trimbos. Het goed omgaan met onbegrepen gedrag en het terugdringen van psychofarmaca zijn hier voorbeelden van. De monitor wil ook hier inzicht in geven.
 
© Nationale Zorggids