Logo_nvve

De voorkeur om het leven via de de medische route te eindigen, waarbij de (huisarts) stervenshulp verleent aan mensen die hun leven voltooid achten, is gestegeven onder NVVE-leden. Vandaag presenteert de organisatie tijdens een symposium de cijfers uit het onderzoek over Voltooid Leven, meldt de NVVE.

Vier jaar geleden is dezelfde enquête gehouden. Een belangrijk verschil is dat 37 procent van de respondenten de voorkeur geeft aan de medische route in geval van levensbeëindiging bij een voltooid leven, in 2011 was dat 21 procent. Van de leden volgt 45 procent het liefst de autonome route waarbij zonder tussenkomst van een arts het leven op waardige wijze wordt beëindigd, terwijl dat in 2011 nog 53 procent was.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de voorkeur voor het bestaan van verschillende routes naast elkaar is toegenomen: in 2011 vond 59 procent dat wenselijk, nu 72 procent.
Op de vraag welke sterfmethoden men acceptabel vindt in geval van voltooid leven, antwoorden de meeste leden 'euthanasie door een arts' en/of 'de laatstewilpil'. Mag men maar één methode kiezen, dan is de meerderheid voor de laatstewilpil (53 procent), gevolgd door euthanasie door een arts (39 procent).

De NVVE is in afwachting van het rapport van de Adviescommissie Voltooid Leven, onder leiding van Paul Schnabel, die zich over de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemma's buigt met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten. Wel zal Schnabel tijdens het symposium spreken over de onderzoekservaringen van de Adviescommissie. Daarnaast belichten verschillende andere sprekers diverse aspecten van de problematiek rond 'voltooid leven'. 's Middags is er een debat over de toekomst van 'voltooid leven'.

© Nationale Zorggids