Normal_wijkteam

Adviezen van sociale wijkteams moeten – geanonimiseerd – aan andere wijkteams worden voorgelegd. Op deze manier kunnen de teams elkaar scherp houden bij de toewijzing van zorg en ondersteuning. Dit is het advies van de onafhankelijke Kwaliteitscommissie Zorg van de gemeente Den Haag aan het college, meldt Binnenlands Bestuur. 

“Je leert het meest van elkaar en je laat het de medewerkers van de wijkteams zelf doen. Hoe dit verder moet worden georganiseerd en ingericht, is aan de gemeente”, zegt Hans Klein Breteler, voorzitter van de Kwaliteitscommissie. De commissie geeft sinds dit jaar advies over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Sinds 1 januari 2015 heeft de gemeente door de decentralisatie er veel meer zorgtaken bijgekregen. De commissie is tevreden met de ontwikkelingen die gaande zijn. Volgens Klein Breteler is dit te danken aan de keuze van Den Haag om 2015 een overgangsjaar te laten zijn, zonder ingrijpende veranderingen.

De voorzitter van de commissie toont zich echter wel kritisch over de aanvraagprocedure voor de Wmo. Die zouden volgens hem ingewikkeld en onduidelijk zijn. Ook is er onvoldoende zicht op mensen met een verstandelijke beperking en inwoners met psychische klachten. 

© Nationale Zorggids