Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Veel dementerende patiënten krijgen na verloop van tijd te maken met diverse complexe fysieke, psychische en sociale problemen. Voor deze patiënten is het belangrijk om palliatieve zorg tijdig in te zetten. Uit onderzoek blijkt echter dat zorgverleners verschillen van mening over het moment waarop palliatieve zorg ingezet moet worden. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Samen met diverse Europese zorginstellingen deed het RadboudUMC onderzoek naar de inzet van palliatieve zorg. Aan dertien verschillende verpleeghuizen uit zes verschillende landen legden de onderzoekers een fictieve casus voor. Hieruit bleek dat er drie momenten zijn waarop zorgverleners vinden dat palliatieve zorg nodig is: vroeg in het ziektetraject, op het moment dat er symptomen van gevorderde dementie zijn of wanneer er bij een patiënt meerdere aandoeningen zijn die niet meer genezend te behandelen zijn.

De conclusie is dat de inzet van palliatieve zorg afhangt van de mening van de behandelend zorgverlener. De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek om zo tot een overeenstemming te komen over het beste moment van inzet van palliatieve zorg.

©Nationale Zorggids